Bioetanol: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PipepBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: de:Bioethanol
d robot Pridal: fi:Bioetanoli Zmenil: da:CO2-neutral ætanol
Riadok 11: Riadok 11:
[[bg:Биоетанол]]
[[bg:Биоетанол]]
[[cs:Bioethanol]]
[[cs:Bioethanol]]
[[da:Bioætanol]]
[[da:CO2-neutral ætanol]]
[[de:Bioethanol]]
[[de:Bioethanol]]
[[en:Ethanol fuel]]
[[en:Ethanol fuel]]
Riadok 17: Riadok 17:
[[es:Etanol (combustible)]]
[[es:Etanol (combustible)]]
[[et:Bioetanool]]
[[et:Bioetanool]]
[[fi:Bioetanoli]]
[[fr:Bioéthanol]]
[[fr:Bioéthanol]]
[[hu:Bioetanol]]
[[hu:Bioetanol]]

Verzia z 15:41, 23. máj 2008

Bioetanol je etanol vyrobený technológiou alkoholového kvasenia z biomasy - obvykle z rastlín obsahujúcich väčšie množstvo škrobu a sacharidov. Vedľa rastlín obsahujúcich škrob, ako sú kukurica, obilie a zemiaky, sú najčastejšie používanou surovinou cukrová trstina a cukrová repa. Zatiaľ čo rastliny obsahujúce cukor sa fermentujú priamo, musí sa u rastlin s obsahom škrobu, najprv škrob enzymaticky premeniť na cukor. Vyrobený bioetanol sa môže priamo používat vo spaľovacích motoroch ako pohonná hmota. Ale v praxi sa čistý etanol nepoužíva, skôr sa v množstvách 5 % až 10 % primiešava do konvenčných minerálnych palív. Pomocou etanolu sa zvyšuje oktanové číslo a znižuje sa množstvo emisií CO2.

Široké uplatnenie má práve trstinový alkohol v Brazílii, kde sa používa ako automobilové palivo. V 80. rokoch zhruba dva tretiny automobilov v Brazílii bolo vybavených špeciálnou úpravou motora, ktorá im umožňovala jazdiť na čistý alkohol. Dnes sa nové automobily už takto neupravujú, zato všetok automobilový benzín v Brazílii obsahuje 26% trstinového alkoholu. S touto zmesou môžu pracovať bežné spaľovacie motory.

Bioetanol vyrobený z kukurice sa rovnako používa ako aditívum do väčšiny automobilových benzínov v USA. Obsah alkoholu v USA je väčšinou 10%.