Kostol Najsvätejšej Trojice (Kežmarok): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vytvorenie clanku
AtonX (diskusia | príspevky)
d Posledné úpravy používateľa LordGeorgey (diskusia) vrátené; bola obnovená posledná úprava AtonX
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Kostol Kezmarok.jpg|thumb]]
[[Obrázok:Kostol Kezmarok.jpg|thumb]]
'''Nový evanjelický kostol''' patrí medzi najstaršie pamiatky v [[Kežmarok|Kežmarku]].
'''Kostol Najsvätejšej Trojice''', alebo '''Drevený artikulárny kostol v Kežmarku''' patrí medzi najstaršie pamiatky v [[Kežmarok|Kežmarku]].


Bol postavený na predmestí, za mestskými hradbami. Nie je známe, ako vyzeral prvý [[artikulárny kostol]]. Z pôvodného kostola sa zachovali len neskororenesančná krstiteľnica z roku [[1690]] a kamenné epitafy z roku [[1688]]. Má pôdorys rovnoramenného gréckeho kríža. Bol pôvodne bez murovaných základov. Základy boli z dreva, ale pri poslednej oprave sa nahradili tehlami. Trámy sú z červeného smreku. Pri stavbe nepoužili žiaden kovový materiál, teda nepoužili žiadne kovové klince, výlučne iba drevené klince. Jedinou kamennou časťou kostola je sakristia. Okolo kostola bol postavený aj múr, ale kvôli zlému stavu bol zbúraný. Posledná oprava sa uskutočnila v rokoch [[1991]]–[[1996]].
Bol postavený v r. [[1879]] - [[1892]] domácim staviteľom Viktorom Lazarym, podľa projektu známeho viedenského architekta Theofila von Hansena. V r.[[1907]] - [[1909]] pristavali na severnej strane Thökölyovské mauzóleum. Kostol opravili po r. [[1960]].
Monumentálna jednoloďová stavba má zvýšenú časť svätyne na západnej strane. Preklenutá je veľkou kupolou. V lodi je rovná povala delená klenbovými pásmi. Exteriér je riešený na spôsob neorománskych stavieb s veľkými oblokmi, v ktorých sú štylizované kružby, a s pravidelne rozmiestnenými opornými piliermi. Na severnej strane je pri budove veža - zvonica.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://lordgeorgey.freehostia.com/kostol.wrl Model kostola]
* [http://www.kezmarok.com/ev-areal/drev-kostol Drevený artikulárny kostol], stránky mesta Kežmarok
* [http://www.snehulienka.kk.szm.sk/pg004.html Model kostola]


[[Kategória:Kežmarok]]
[[Kategória:Kežmarok]]

Verzia z 22:05, 29. máj 2008

Kostol Najsvätejšej Trojice, alebo Drevený artikulárny kostol v Kežmarku patrí medzi najstaršie pamiatky v Kežmarku.

Bol postavený na predmestí, za mestskými hradbami. Nie je známe, ako vyzeral prvý artikulárny kostol. Z pôvodného kostola sa zachovali len neskororenesančná krstiteľnica z roku 1690 a kamenné epitafy z roku 1688. Má pôdorys rovnoramenného gréckeho kríža. Bol pôvodne bez murovaných základov. Základy boli z dreva, ale pri poslednej oprave sa nahradili tehlami. Trámy sú z červeného smreku. Pri stavbe nepoužili žiaden kovový materiál, teda nepoužili žiadne kovové klince, výlučne iba drevené klince. Jedinou kamennou časťou kostola je sakristia. Okolo kostola bol postavený aj múr, ale kvôli zlému stavu bol zbúraný. Posledná oprava sa uskutočnila v rokoch 19911996.

Externé odkazy