Vznetový motor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Izmaelt (diskusia | príspevky)
spojenie
Rios (diskusia | príspevky)
oprava pripojeneho textu
Riadok 9: Riadok 9:
== Pracovný cyklus ==
== Pracovný cyklus ==
Vznetový motor najčastejšie pracuje ako [[štvortaktný spaľovací motor|štvortaktný]], ale môžee byť skonštruovaný aj ako [[dvojtaktný spaľovací motor|dvojtaktný]].
Vznetový motor najčastejšie pracuje ako [[štvortaktný spaľovací motor|štvortaktný]], ale môže byť skonštruovaný aj ako [[dvojtaktný spaľovací motor|dvojtaktný]].


Teoretickým [[model]]om pre výpočet parametrov obehu vznetového motora je [[Seiligerov cyklus]]. Pre vysokovýkonné motory s dlhým spaľovaním je použiteľný aj jednoduchší [[Dieselov cyklus]]
Teoretickým [[model]]om pre výpočet parametrov obehu vznetového motora je [[Seiligerov cyklus]]. Pre vysokovýkonné motory s dlhým spaľovaním je použiteľný aj jednoduchší [[Dieselov cyklus]]
Riadok 44: Riadok 44:
Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto [[tepelný obeh|tepelného obehu]] motora potom vyplynie mierny pokles [[termodynamická účinnosť|účinnosti]] pri vyššom zaťažení.
Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto [[tepelný obeh|tepelného obehu]] motora potom vyplynie mierny pokles [[termodynamická účinnosť|účinnosti]] pri vyššom zaťažení.


== Vysokotlakové vstrekovanie ==
==HDi==
{{Hlavný článok|Common rail}}
Technológia HDi (High pressure Direct injection) je dieselový motor s „vysokotlakovým“ priamym vstrekovaním, s tlakovým preplňovaním a je riadený elektronicky: jedno palivové čerpadlo zásobuje spoločnú rampu, tzv. „common rail“ až do tlaku 1 350 barov, preplnenie tlakom, ktoré sa dosiahne vďaka turbokompresoru s chladičom sacieho vzduchu. Technológia HDi poskytuje potešenie zjazdy a znižuje spotrebu, znečistenie, hluk zo spaľovania a vibrácie.
Moderné vznetové motory využívajú technológiu vysokotlakového vstrekovania označovanú aj ako ''common rail'', ''HDi'' (High pressure Direct injection) prípadne inak. Vznetový motor s priamym vstrekovaním, zvyčajne preplňovaný je riadený elektronicky. Jedno [[palivové čerpadlo]] zásobuje spoločný tlakový zásobník (podľa neho je nazvaný) až do tlaku 1 350 barov. Táto technológia znižuje [[spotreba paliva|spotrebu]], [[emisie dopravných prostriedkov|znečistenie]], [[hluk]] zo spaľovania a [[vibrácia|vibrácie]].


[[Kategória:Piestové spaľovacie motory]]
[[Kategória:Piestové spaľovacie motory]]

Verzia z 18:15, 14. júl 2008

Stacionárny dieselový (vznetový) motor.

Vznetový (spaľovací) motor je piestový spaľovací motor, v ktorom sa zmes paliva a vzduchu zapaľuje pôsobením vysokej teploty vzduchu stlačeného v pracovnom priestore motora.

Najčastejšie ide o naftový motor (palivom je nafta) a najbežnejší typ je dieselový motor.

Ku kontaktu paliva so vzduchom dochádza po jeho vstreknutí do spaľovacieho priestoru. Podľa konštrukcie spaľovacieho priestoru a miesta vstreku rozoznávame vznetové motory:

  • s priamym vstrekovaním, kde vstreknutie a celé horenie prebehne v jednom, hlavnom spaľovacom priestore
  • s nepriamym vstrekovaním, kde vstreknutie a počiatočná fáza horenia prebieha v osobitnom priestore - komôrke a až následne sa proces prenesie do hlavného spaľovacieho priestoru.

Pracovný cyklus

Vznetový motor najčastejšie pracuje ako štvortaktný, ale môže byť skonštruovaný aj ako dvojtaktný.

Teoretickým modelom pre výpočet parametrov obehu vznetového motora je Seiligerov cyklus. Pre vysokovýkonné motory s dlhým spaľovaním je použiteľný aj jednoduchší Dieselov cyklus

Základné parametre cyklu

Údaje platia pre neprepĺňaný motor.

kompresný pomer tlak na konci kompresie teplota na konci kompresie tlak na konci spaľovania teplota na konci spaľovania tlak na konci expanzie teplota na konci expanzie
15 až 24 3,5 až 5 MPa 850 až 1050 K 6 až 9 MPa 1900 až 2200 K 0,2 až 0,4 MPa 1000 až 1200 K

Palivá

Ako palivá sa používajú lacnejšie ťažšie odpariteľné látky, napríklad motorová nafta.

Zápalná zmes

Vznetový motor spaľuje nehomogénnu zmes s vysokým prebytkom vzduchu. Súčiniteľ prebytku vzduchu je λ > 1 a takáto zmes sa nazýva aj chudobná.

Príprava zmesi

Zmes sa u vznetových motorov tvorí až tesne pred a počas spaľovania. Rozprášené palivo, vstreknuté do horúceho vzduchu cez trysku vstrekovača sa začína odparovať a premiešavať s náplňou valca. Lokálne zloženie zmesi sa spojito mení od steny valca, kde je čistý vzduch, k povrchu kvapky paliva. V okolí kvapôčok vznikne oblasť s vhodným zložením kde vplyvom vysokej teploty dôjde k vznieteniu a začatiu spaľovania. Proces postupného odparovania a zapájania sa ďalších častí paliva do horenia počas prebiehajúceho spaľovania pokračuje.

Vstrekovacie zariadenie preto musí zabezpečiť dostatočne jemné rozprášenie paliva a vhodné rozloženie lúčov paliva v spaľovacom priestore.

Regulácia výkonu

Výkon vznetového motora sa reguluje množstvom paliva pri približne rovnakom objemue vzduchu na jeden pracovný cyklus. Mení sa teda bohatosť - kvalita zmesi. Preto sa takýto typ regulácie nazýva kvalitatívna. Regulácia je realizovaná premenlivým množstvom paliva, ktoré dodá vstrekovacie zariadenie. Funkcia popisujúca objemový prieheh dodávky paliva v závislosti na čase sa nazýva aj zákon vstreku.

Pri vyšších dávkach paliva spaľovanie trvá dlhší čas, dohorievanie prebieha aj počas expanzného zdvihu. Z analýzy takéhoto tepelného obehu motora potom vyplynie mierny pokles účinnosti pri vyššom zaťažení.

Vysokotlakové vstrekovanie

Bližšie informácie v hlavnom článku: Common rail

Moderné vznetové motory využívajú technológiu vysokotlakového vstrekovania označovanú aj ako common rail, HDi (High pressure Direct injection) prípadne inak. Vznetový motor s priamym vstrekovaním, zvyčajne preplňovaný je riadený elektronicky. Jedno palivové čerpadlo zásobuje spoločný tlakový zásobník (podľa neho je nazvaný) až do tlaku 1 350 barov. Táto technológia znižuje spotrebu, znečistenie, hluk zo spaľovania a vibrácie.