Giorgio Armani: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ca:Giorgio Armani
Riadok 38: Riadok 38:


[[ar:جورجو أرماني]]
[[ar:جورجو أرماني]]
[[ca:Giorgio Armani]]
[[da:Armani]]
[[da:Armani]]
[[de:Giorgio Armani]]
[[de:Giorgio Armani]]

Verzia z 16:38, 10. september 2008

Toto je článok o talianskom návrhárovi. O značke Giorgia Armaniho pozri Armani.
Giorgio Armani
taliansky návrhár
Giorgio Armani
Narodenie11. júl 1934 (89 rokov)
Piacenza, Emilia-Romagna, Taliansko
Známy vďakamódnej značke Armani
Odkazy
Webstránkagiorgioarmani.com
CommonsSpolupracuj na Commons Giorgio Armani
Obchod Giorgio Armani v Tokiu

Giorgio Armani (narodený 11. júla 1934) je taliansky módny návrhár, zväčša známy vďaka oblečeniu pre mužov. Dnes je známy vďaka jeho čistým, prispôsobivým odevom. V roku 1971 vytvoril jeho módnu spoločnosť Armani a v roku 2001 bol vyhlásený za najúspešnejšieho talianskeho dizajnéra[1] s ročným obratom $1,691 mld. a osobným bohatstvom $5 miliárd.[2]

Začiatky

Giorgio Armani sa narodil 11. júla 1934 v Piacenze, Taliansko. Pôvodne vyštudoval lekárstvo, ale svoju vášeň našiel vo fotografovaní. Potom pracoval v obchodnom dome La Rinascente ako dizajnér výkladov.

Módna kariéra

V rokoch 19611970, Armani pracoval ako dizajnér v svetoznámom módom dome Nino Cerruti, ktorý neskôr opustil, pretože si chcel vytvoriť slobodnú prácu. V roku 1974 s jeho partnerom Sergioom Galeottim založili spoločnosť Armani s oblečením pre mužov a od roku 1975 aj pre ženy. Jeho sestra Rosanna Armaniová sa pridala k ich spoločnosti; Galeotti zomrel na AIDS v roku 1985.

Armani zožal medzinárodný úspech, keď obliekal niekoľko významných Hollywoodskych hviezd, predovšetkým Richarda Gerea vo filme Americký gigolo z roku 1980. V roku 2001 ho časopis Forbes vyhlásil za najúspešnejšieho talianskeho módneho návrhára odhadujúc jeho príjem na $1,7 miliardy a o päť rokov neskôr mu dal ten istý titul odhadujúc nárast majetku na $4,1 miliardy.

Giorgio Armani vytvoril veľmi populárne vône, ktoré zahŕňajú asi 45 názvov[3], medzi nimi najpredávanejšie sú Acqua di Gio[4] a Armani Code[5]

Referencie

Externé odkazy