Bitka o Aachen: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LMih (diskusia | príspevky)
obrázok
LMih (diskusia | príspevky)
obrázok
Riadok 30: Riadok 30:
== Priebech bitky ==
== Priebech bitky ==


[[9.US Armáda]] útočila na mesto zo severu i z juhu. Ale obidve posádky boli ohrozené, tak na mesto zaútočili spoločne. Akonáhle sa dostali do mesta, čelili mestskej bitke. Výhodu mali nemci, lebo dobre poznali mesto. v najťážších bojov zapájali druhý a tretí prapor [[18. a 26. pechotu]], odporovanú [[US 745. tankový prapor]] a zo severu [[30.divíziu]]. <br>Kapitán[[James M. Burt]], velitel roty b [[66. pancierovej a obrnenej divízii]], bol ocenený medailov za česť pre jeho hrdinstvo v boji.Američania obsadili mesto po 3. týždňových bojov.
[[9.US Armáda]] útočila na mesto zo severu i z juhu. Ale obidve posádky boli ohrozené, tak na mesto zaútočili spoločne. Akonáhle sa dostali do mesta, čelili mestskej bitke. Výhodu mali nemci, lebo dobre poznali mesto. v najťážších bojov zapájali druhý a tretí prapor [[18. a 26. pechotu]], podporovanú [[US 745. tankový prapor]] a zo severu [[30.divíziu]].Kapitán[[James M. Burt]], velitel roty b [[66. pancierovej a obrnenej divízii]], bol ocenený medailov za česť pre jeho hrdinstvo v boji.Američania obsadili mesto po 3. týždňových bojov.


==Straty==
==Straty==

Verzia z 14:23, 20. september 2008

Šablóna:Bitka

Západný front
Čudná vojna - Francúzsko - Dynamo - Británia - Dieppe - Overlord - Dragoon - Market Garden - Šelda - Hürtgenský les - Aachen - Ardeny - Varsity

Bitka o Aachen bola šesť týždňová bitka druhej svetovej vojny na západnom fronte, ktorá sa udiala v októbri 1944 v meste Aachen a jeho okolí. Počas bitky zostalo v meste len 20 000 z jeho 160 000 obyvateľov, ostatní boli evakuovaní do Nemecka. Veliteľ obrany mesta generál Gerhard von Schwerin, pôvodne kvôli veľkej historickej hodnote mesta hodlal mesto vydať bez boja. Bol však okamžite zbavený funkcie a nahradený plukovníkom Gerhardom Wilckom, ktorý s dodatočnou podporou asi 5000 mužov Volkssturmu mesto bránil do 21. októbra.

Situácia

Historické mesto Aachen, centrum ríše Karola Veľkého, sa v októbri 1944 ocitlo na osi postupu americkej 9. armády cez Siegfriedovu líniu. Z propagandistického hľadiska však Hitler vyžadoval jeho udržanie za každú cenu, bolo totiž prvým nemeckým mestom ohrozeným postupom západných Spojencov. Na bitke o Aachen sa zúčastnil americký VII. a XIX. zbor, dovedna s asi 100 000 vojakmi. Nemecká strana bola v Aachene v obrane, zo silou asi 13 000 vojakov.

Priebech bitky

9.US Armáda útočila na mesto zo severu i z juhu. Ale obidve posádky boli ohrozené, tak na mesto zaútočili spoločne. Akonáhle sa dostali do mesta, čelili mestskej bitke. Výhodu mali nemci, lebo dobre poznali mesto. v najťážších bojov zapájali druhý a tretí prapor 18. a 26. pechotu, podporovanú US 745. tankový prapor a zo severu 30.divíziu.KapitánJames M. Burt, velitel roty b 66. pancierovej a obrnenej divízii, bol ocenený medailov za česť pre jeho hrdinstvo v boji.Američania obsadili mesto po 3. týždňových bojov.

Straty

Americká 30.divízia mala 3 000 mŕtvych, nemecká strana mala 5 000 mŕtvych a 5 600 zajatých.

Sprievod nemeckých zajatcov v Aachene.