Naruto: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rei-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sq:Naruto
Riadok 230: Riadok 230:
[[ru:Naruto]]
[[ru:Naruto]]
[[simple:Naruto]]
[[simple:Naruto]]
[[sq:Naruto]]
[[sr:Naruto]]
[[sr:Naruto]]
[[su:Naruto (manga)]]
[[su:Naruto (manga)]]

Verzia z 22:39, 26. september 2008

Naruto
Základné informácie
Anglický názovNaruto
Japonský názovナルト
ŽánerAkcia/Dobrodružstvo

Bojové umenia

Komédia (len Naruto)

Šónen
Manga: Naruto
AutorMasaši Kišimoto
Jazykjapončina
Počet zväzkov42+
RokNovember 1999
Anime: Naruto Naruto Šipúden
RéžiaHajato Date
ŠtúdioStudio Pierrot
RokNaruto:

3. október 20028. február 2007

Naruto Šipúden:

15. február 2007
Dĺžka jednej časti25 minút
Počet častí220 (Naruto) 72+ (Naruto Šipúden)

Naruto je japonská manga séria od mangaku menom Masaši Kišimoto a tiež rovnomenný anime seriál. Na podnet anime vznikli mnohé hry a filmy. Anime Naruto má 220 ukončených epizód. Teraz sa v Japonsku vysiela druhá séria – Naruto Šipúden, ktorá pokračuje podľa predlohy v mange a odohráva sa o dva a pol roka neskôr po skončení prvej série. Manga ešte stále v Japonsku vychádza v časopise Shounen Jump a má už ucelených 42 zväzkov.

Príbeh

Hlavný hrdina Naruto (jap.: Uzumaki Naruto) je dvanásťročný začínajúci nindža z „Listovej dediny“ (ang.: Hidden Leaf village; jap.: Konohagakure no Sato). Naruto to mal od narodenia ťažké, lebo do neho zapečatili Deväťchvostého líščieho démona Kjúbiho, ktorý v minulosti zabil mnoho ľudí. Kvôli tomu ho väčšina ľudí z jeho dediny považuje za monštrum. On sa však nevzdáva a ide si za svojím snom, stať sa najlepším nindžom Listovej dediny, „Hokageom“.

Keď sa Naruto stal „geninom“, čo je najnižší stupeň nindžu, rozdelia sa aj s ostatnými nováčikmi do tímov. Spolu s Narutom sa ocitne v tíme aj jeho rival Sasuke a dievča, ktoré miluje, Sakura. Ich trénerom je prísny nindža Kakaši Hatake. Sasuke je na rozdiel od Naruta veľmi vážny, inteligentný, namyslený a tichý. Sakura je typické dievča, ktoré je pobláznené do Sasukeho. Postupom času sa začnú objavovať stále nové postavy a bude ich skutočne veľa.

Anime

Anime epizódy

Hlavné stránky: Zoznam Naruto epizód a Zoznam Naruto Šipúden epizód

Prvá anime séria, ktorá bola vysielaná v Japonsku pod názvom Naruto je už ukončená s 220 epizódami. Druhá séria, pod názvom Naruto Šipúden, sa ešte stále vysiela (v Japonsku na TV Tokyo) a má už 72 epizód.

Manga

Manga zväzky a kapitoly

Hlavná stránka: Zoznam Naruto zväzkov

Manga vychádza v Japonsku pod názvom Naruto v chlapčenskom týždenníku Weekly Shounen Jump. V každom čísle sa objaví jedna kapitola, dosiaľ sa ich vydalo už 412. Približne každých 10-11 kapitol sa spolu ucelených vydáva ako jeden zväzok, ktorých vyšlo už 42.

Svetové fakty

Vo fiktívnom svete Naruta existujú nindžovia, ktorí dokážu pomocou špeciálnej energie, čakry používať rôzne techniky (jap.: džucu). Nachádza sa tu tiež niekoľko krajín, napríklad Ohnivá (ang.: Fire coutry), Veterná (ang.: Wind country), alebo Vodná (ang.: Water country). V každej z takýchto krajín je jedna „Skrytá dedina“. Skrytá dedina môže, ale nemusí, byť nindžovskou.

Dediny

V každej „nindžovskej dedine“ sa trénujú nindžovia, aby slúžili pre dedinu, ochraňovali ju, plnili misie a poslúchali ich dedinského vodcu. Každá takáto dedina tiež musí mať svoje logo. Môže byť znázornené hocikde, obyvatelia dediny sú naň väčšinou hrdí a všade ho vystavujú. No hlavne je znázornené na „nindžovských čelenkách“. Takúto čelenku musí nosiť každý nindža a môže ju získať po tom, ako sa úspešne stane nindžom.

Najmocnejšie skryté dediny

Jedine päť najmocnejších skrytých dedín má možnosť nazývať svojho vodcu Kage. Dokopy je teda päť kageov, pri čom každý sa nazýva trochu inak. V Listovej dedine je to napríklad Hokage.

Tu je zoznam piatich najmocnejších skrytých dedín s krajinou, v ktorej sa nachádzajú a ich vodcom:

Skrytá dedina Krajina Vodca
Listová Ohnivá Hokage
Piesková Veterná Kazekage
Hmlistá Vodná Mizukage
Blesková Blesková Raikage
Kamenná Zemná Tsuchikage

Ostatné skryté dediny

Okrem piatich najmocnejších skrytých dedín je tu mnoho ďalších v iných krajinách. Svojho vodcu oficiálne nemôžu nazývať kageom. Navyše dedina sa zväčša volá rovnako ako aj krajina.

Tu je abecedný zoznam ostatných skrytých dedín:

  • Dažďová, Snežná, Trávnatá, Vodopádová, Zvuková

Tu je abecedný zoznam ostatných skrytých dedín, ktoré sa objavili len v anime:

  • Horúcoparná, Hviezdna, Remeselnícka.

Hodnosti

V nindžovskom svete má každý nindža svoju hodnosť. Tým sa posudzuje aký je silný, kvalitný a koľko má skúseností. Podľa hodností sa nindžom tiež prideľujú misie.

  • Študent vo výcviku

Študent vo výcviku ešte nie je oficiálne uznávaným nindžom. Zatiaľ sa len trénuje a učí základné veci pre plnenie misií a ochraňovanie dediny. Tiež sa môže naučiť nejaké základné techinky. V Listovej dedine bola postavená aj nindžovská akadémia. V takejto škole sa učia všetky prípravy na to, byť nindžom. Aj teoreticky, aj v praxi. V akadémii študentov najčastejšie učí nindža s hodnosťou „čúnin“.

  • Genin

Keď študent vo výcviku zloží skúšku, stane sa geninom – nindžom začiatočníkom. Takýto nindža sa pridelí k trojčlennému tímu geninov, ktorému velí najčastejšie jeden „džónin“. Takže v jednom tíme sú traja geninovia a jeden veľitel, džónin. Takéto tímy najčastejšie dostávajú misie typu D, výnimočne C, čo sú najjednoduchšie misie. Na tejto úrovni sa nachádza aj hlavný hrdina Naruto.

  • Čúnin

Pre získanie tejto úrovne musí genin zložiť veľmi zložitú skúšku, „Čúnin exam“. Nindža úrovne čúnin sa môže stať napríklad učiteľom neskúsenejších (študentov), alebo môže byť povelený na velenie menším skupinkám. Čúninovia obyčajne dostávajú misie typu C, výnimočne B. V misiách typu B sa často už vyskytujú aj tažšie súboje. Takýto nindža má možnosť nosiť špeciálnu vestu s celým základným príslušenstvom nindžu.

  • Džónin
    • Špeciálny džónin

Džóninom sa môžu stať len nindžovia so schopnosťou ovládať dva elementárne druhy techník. To môžu zistiť čiastočne pomocou špeciálnych lístkov. Takíto nindžovia bývajú povelení na velenie tímov, napríklad tímu troch geninov. Samostatne, alebo v tíme s inými džóninmi, dostávajú misie typu B a typu A, čo sú misie na veľmi vysokej úrovni. Extrémne dobrý džónin alebo v krízovej situácii, môže dostať aj misiu typu S, čo je úplne najťažšia.

Špeciálny džónin je niekto, kto je síce džóninom, ale špecializuje sa na nejaký jeden obor, napríklad „taidžucu“.

  • Kage

Kage (slovensky.: tieň) je veliteľ celej nindža dediny a väčšinou je práve aj najsilnejší nindža zo všetkých. Nindžou úrovne Kage môže byť v jednej dedine aj viac (v prípade že Kage, ktorý je práve "vo funkcii", prenechá svoje postavenie niekomu inému), ale len jeden môže byť naraz vo funkcii. Kageho úlohou je kontrolovať celú dedinu a prideľovať misie. Toto oslovenie pre svojho vodcu môže používať len päť najsilnejších dedín. Každá má pri tom špecificky prispôsobenú predponu názvu. Listová dedina má predponu ho, teda Kage z tej dediny je nazývaný Hokage. Hmlistá dedina: Mizukage, Piesočná dedina: Kazekage, Blesková dedina: Raikage. Existuju aj iní kage, napr: Hošikage, ale ten nie je oficiálny.

Misie

V každej nindžovskej dedine sa tiež nachádza tzv. „Hlavné centrum“. Väčšinou to býva najväčšia budova v dedine. Tam pracuje vodca dediny, aj s hŕstkou ďalších pracovníkov. Prijímajú a zapisujú tam všetky misie. Často si obyčajní ľudia platia nindžov, aby pre nich niečo spravili. V zozname misií sa však tiež môžu vyskytnúť aj misie zadané priamo vodcom, tie však väčšinou bývajú zložitejšie.

Misie sa radia do piatich kategórií, rozdelených podľa obtiažnosti.

D-misia
genin
Príklad: umývanie riadu, chytenie mačky, venčenie psov, trhanie zeliny, zbieranie odpadkov
Tieto misie sú najjednoduchšie a plnia ich len geninovia v trojčlennom tíme s jedným veliteľom. Boje sa v nich nevyskytujú. Najčastejšie D-misie sú robenia drobných vecí pre obyčajných ľudí, ktorí si za to platia. Preto sa plnia väčšinou priamo v dedine, alebo len v blízkom okolí.
C-misia
čúnin, genin
Príklad: vyprevadenie človeka do jeho dediny
Tieto misie sú už mierne zložitejšie a je tu aj isté riziko bojov. Ale C-misie nikdy nespočívajú vo vyhľadávaní bojov, skôr v ich vyhýbaniu sa. Jednoduchšie C-misie robia aj trojčlenní geninovia. Keby nastal boj, na to je tam džónin, aby ho ukončil. C-misie sa najčastejšie plnia mimo dediny.
B-misia
džónin, čúnin
Príklad: doručenie veľmi dôležitého zvitku a porazenie všetkých nepriateľov po ceste
B-misie sú už dosť zložité a je veľmi pravdepodobné, že počas ich plnenia nastane boj. Tiež sa zväčša plnia mimo dediny, niekedy je dokonca potrebné až navštíviť vedlajšiu dedinu. Trojčlenné tímy geninov takéto misie (okrem kritických stavov) nedostávajú. Plnia ich len tímy skúseních čúninov alebo džóninovia. Niekedy môže na takú misiu ísť napríklad tím: traja čúninovia a jeden veliteľ džónin.
A-misia
džónin
Príklad: útok na skrýšu nebezpečných zločincov
A-misie sú najnebezpečnejšie a najzložitejšie zo všetkých nekritických misií. Plnia ich len džóninovia, vodcovia dediny alebo kage. Väčšinou sú A-misie v zmysle vyhľadania boja.
S-misia
S-misie môžu byť ešte nebezpečnejšie než A-misie. Sú špeciálne, dostať ich môžu všetci nindžovia, ale len v kritických situáciách. Napríklad keď nepriateľská dedina zaútočí na inú, tak sa tam vyhlási stav núdze a aj geninovia môžu dostať za úlohu zneškodniť nepriateľa.

Boje

Nevynechateľnou súčasťou seriálu Naruto sú nindžovské boje. Nindžovia bojujú veľmi často, či už tréningovo, na skúške, alebo s nepriateľom počas misie. Nindžovia používajú v boji rôzne zbrane, najčastejšie však „kunaie“ a „šurikeny“. Okrem zbraní nindžovia v boji používajú rôzne techniky, tzv. „džucu“. Pre použitie nejakej techniky je potrebné využiť svoju energiu, čakru.

Džucu sa delí na:

  • Tajdžucu

Bojuje sa telom a nepoužívajú sa pri tom žiadne špeciálne techniky či ilúzie. S tajdžucu sa spája „boj bez zbrane“ (ang.: hand-to-hand combat). Bez taijutsu sa nezaobíde žiaden nindža, to je základ. Pri tajdžucu sa však tiež používa čakra. Môže to byť napríklad na zlepšenie vlastností svojho tela, alebo na presnejšie smerovanie svojej čakry do určitých bodov tela. Tajdžucu spočíva na prirodzených obratoch tela a nemá nijaké predurčené postoje. Jeho cieľom je zničiť protivníka čo najúčinnejšie a s najmenším počtom pohybov. Majstrom tajdžucu sú napríklad Rock Lee alebo Gai.

  • Nindžucu

Najničivejšie techniky pochádzajú práve z tejto kategórie. Pre každé nindžucu je potreba nejaké množstvo čakry. Najzákladnejšie techniky ako „Premena“ (jap.: Henge; ang.: Transform), „Klon“ (jap.: Bunšin; ang.: Clone), či „Náhrada“ (jap.: Kawarimi; ang.: Replacement) sa v Listovej dedine učia ešte v akadémii.

Princípom nindžucu sú dve časti. Prvou je elementárna rekompozícia (druhy elementov sú oheň, vietor, blesky, zem a voda) a druhou spektrálna kontrola. Spojením týchto dvoch techník sa dá vytvoriť najmocnejšia z techník v celom svete. O toto sa snažil aj „Štvrtý hokage“, ktorý však neuspel. Narutovi sa túto techniku podarilo vytvoriť z polovice (známa aj ako „Rasen šuriken“), čím sa stal mocnejším než Kakaši.

Niektorí nindžovia ovládajú dva elementárne druhy techník, ktoré sa nazývajú pokrvné techniky (jap.: Kekkei Genkai; ang.: Bloodline limit). Väčšina nindžov ovláda len jeden druh a tí, čo ovládajú až dva majú možnosť stať sa džóninom. Majitelia „Rin Neganu“, pokrvnej techniky, najmocnejšieho „dódžucu“ (slovensky: technika očí, napr. šaringan, bjakugan, rin negan), z ktorého pochádza nindžucu samotné, dokonca ovládajú všetky.

  • Gendžucu

Táto skupina techník umožňuje nindžovi využívať ilúzie na pomätenie alebo vystrašenie súpera. Postupom je napadnúť zmyslové orgány obete (najčastejšie pomocou očného kontaktu), infikovať ich vlastnou čakrou a následne ich oklamať. Pri používaní týchto techník je vždy potrebné použiť nejaké médium. Itači Učiha, jeden z najväčších majstrov gendžucu používa okrem „šaringanu“ ako médium svoj prsteň. Zrušiť gendžucu sa dá niekoľkými spôsobmi, a to zvonka alebo zvnútra. Zvonka je to najjednoduchšie bolesťou, vďaka nej sa najľahšie človek dostane von z ilúzie. Potom je to možné riešiť aj technikou zvanou ako Zrušenie (jap.: Kai; ang.: Dispel), ktorá patrí medzi základné techniky. Tieto techniky buď použije niekto zvonka, alebo to môže spraviť aj sám napadnutý. Je to možné pomocou sústredenia svojej čakry a jej následného uvoľnenia.

Externé odkazy

Šablóna:Link FA