Diagram QAPF: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
PixelBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: it:Diagramma QAPF
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: pl:Diagram QAPF
Riadok 18: Riadok 18:
[[it:Diagramma QAPF]]
[[it:Diagramma QAPF]]
[[nl:QAPF-diagram]]
[[nl:QAPF-diagram]]
[[pl:Diagram QAPF]]

Verzia z 23:01, 10. október 2008

Diagram QAPF tvorí dvojica ternárnych diagramov (QAP a FAP) spojených na AP línii. Slúži na klasifikáciu vyvretých hornín, založenú na minerálnej kompozícii. Skratka QAPF je zložená z angl. názvov minerálov umiestnených vo vrcholoch trojuholníkov: Quartz (kremeň, Alkali feldspar (alkalický živec), Plagioclase (plagioklas) a Foide (foid - zástupca živcov). Tieto minerály sú použité pri klasifikácii.

Nutná podmienka na použitie diagramu QAPF je možnosť identifikácie jednotlivých minerálnych zŕn v hornine. Toto dobre spĺňajú intruzívne horniny, nakoľko sú dobre vykryštalizované. Dá sa však použiť aj na klasifikáciu extruzívnych hornín, nie však na klasifikáciu vulkanoklastík a sopečných skiel. Vtedy sa používa iný diagram - TAS, ktorý je založený na chemickej kompozícii horniny. Diagram QAPF sa vôbec nedá použiť na klasifikáciu ultrabázických hornín (s obsahom mafických minerálov viac ako 90 %). Vtedy sa používajú ternárne diagramy s inými minerálmi, definovanými vo vrcholoch trojuholníka.

QAPF diagram bol vytvorený Medzinárodnou úniou geologických vied (IUGS), konkrétne jej subkomisiou pre klasifikáciu vyvretých hornín. Geológmi celého sveta je akceptovaný ako klasifikačná pomôcka pre vyvreté horniny.


Súbor:QAPF diagram plutonic.gif
Obrázok 1.: QAPF diagram na klasifikáciu plutonických hornín.
Súbor:QAPF diagram volcanic.gif
Obrázok 2.: QAPF diagram na klasifikáciu vulkanických hornín.