Vsevolod Emilievič Mejerchoľd: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
CommonsDelinker (diskusia | príspevky)
d Odkaz na súbor 162_6221.JPG bol nahradený odkazom Vsiewolod_E._Meyerhold.jpg.
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: nl:Vsevolod Meyerhold
Riadok 39: Riadok 39:
[[it:Vsevolod Ėmil'evič Mejerchol'd]]
[[it:Vsevolod Ėmil'evič Mejerchol'd]]
[[ja:フセヴォロド・メイエルホリド]]
[[ja:フセヴォロド・メイエルホリド]]
[[nl:Vsevolod Meyerhold]]
[[pl:Wsiewołod Meyerhold]]
[[pl:Wsiewołod Meyerhold]]
[[pt:Vsevolod Emilevitch Meyerhold]]
[[pt:Vsevolod Emilevitch Meyerhold]]

Verzia z 23:46, 24. október 2008

Vsevolod Emilievič Mejerchoľd
ruský režisér
ruský režisér
Narodenie28. január, 1874
Pemza, Rusko
Úmrtie?2. február, 1940
Moskva, Rusko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Vsevolod Emilievič Mejerchoľd

Vsevolod Emilievič Mejerchoľd (rus.: Всеволод Эмильевич Мейерхольд) (* 28. január 1874, Pemza, Rusko – † ?2. február 1940, Moskva, Rusko) bol jedným z najvýznamnejších ruských a sovietskych divadelníkov. Je považovaný za zakladateľa socialistického divadla, všestranného umelca a režiséra, ktorého význam ďaleko prekročil hranice Sovietskeho zväzu.

Život

Narodil sa v ruskej Pemze v roku 1874 ako Karl Theodor Kasimir Meiergold. Najprv sa vydal do Moskvy, kde študoval právo, ale po roku ho škola omrzela a prešiel na moskovskú divadelnú školu, ktorú viedol Vladimír Ivanovič Nemirovič-Dančenko. Po jej absolvovaní pôsobil štyri roky ako herec v Moskovskom umeleckom akademickom divadle a potom v roku 1905 založil vlastný súbor, tzv. Prvé štúdio.

Kvôli nezhodám so Stanislavským opustil Moskvu a odišiel do Petrohradu a Tbilisi. Režíroval činoherné a operné predstavenia, písal vedecké práce a vydával časopis o divadle. Práve na doskách petrohradského divadla začal rozvíjať svoj avantgardný štýl réžie.

Po revolúcii v roku 1917 sa zapojil do politického života, stal sa členom komunistickej strany a dokonca zastával funkciu politického komisára v Červenej armáde. V Moskve viedol divadelné oddelenie Ľudového komisariátu osvety. V roku 1920 založil vlastné divadelné štúdio pod názvom Prvé divadlo Ruskej federácie, od roku 1923 nieslo divadlo meno svojho zakladateľa, avšak v roku 1938 bol Mejerchoľd vrámci stalinských čistiek zatknutý a divadlo zrušené. 1. februára 1940 bol odsúdený na trest smrti zastrelením. Presný dátum jeho smrti nie je známy, niektoré zdroje však uvádzajú ako dátum jeho smrti 2. február. V roku 1955 bol posmrtne rehabilitovaný.

Dielo

Externé odkazy