Mirek Topolánek: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
dBez shrnutí editace
Riadok 11: Riadok 11:
}}
}}


Ing. '''Mirek Topolánek''' (* [[15. máj]] [[1956]], [[Vsetín]]) je český politik, predseda [[Občianska demokratická strana|ODS]] a predseda vlády [[Česko|Českej republiky]] v [[demisia|demisii]].
[[Ing.]] '''Mirek Topolánek''' (* [[15. máj]] [[1956]], [[Vsetín]]) je český politik, predseda [[Občianska demokratická strana|ODS]] a predseda vlády [[Česko|Českej republiky]] v [[demisia|demisii]].


== Odborná kariéra ==
== Odborná kariéra ==

Verzia z 21:25, 25. október 2008

Ing. Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek, podpis (z wikidata)
Biografické údaje
Narodenie15. máj 1956
Vsetín
Politická stranaODS
Odkazy
Spolupracuj na CommonsMirek Topolánek
(multimediálne súbory)

Ing. Mirek Topolánek (* 15. máj 1956, Vsetín) je český politik, predseda ODS a predseda vlády Českej republiky v demisii.

Odborná kariéra

Mirek Topolánek absolvoval strojnícku fakultu VUT v Brne. Pracoval ako projektant v OKD a Energoprojekte. V roku 1991 spoluzaložil a riadil obchodnú spoločnosť VAE, spol. s r. o., ktorá sa zaoberala energetickými projektami. V roku 1996 spoločnosť zanikla bez likvidácie a jej právnym nástupcom sa stala obchodná spoločnosť VAE a.s. V predstavenstve tejto spoločnosti pôsobil Mirek Topolánek až do roku 2003.

Politická kariéra

Pred nežnou revolúciou nebol politicky organizovaný. Od roku 1989 pôsobil v Občianskom fóre, v roku 1994 vstúpil do Občianskej demokratickej strany (ODS). V roku 1996 bol zvolený do Senátu, v rokoch 19982002 bol predsedom senátneho klubu ODS, od roku 2002 do roku 2004 bol podpredsedom Senátu. V novembri 2002 vystriedal Václava Klausa na mieste predsedu ODS. Túto funkciu obhájil aj v decembri 2004 a novembri 2006.

Voľby 2006 a zostavovanie vlády

V roku 2006 bol Mirek Topolánek vo voľbách do českého parlamentu volebným lídrom ODS v Prahe a získal najviac preferenčných hlasov zo všetkých kandidátov. Ako víťaz volieb bol prezidentom poverený zostaviť vládu. Najskôr sa pokúsil zostaviť trojkoalíciu spoločne s KDU-ČSL a Stranou zelených. Koalícia mala v parlamente podporu iba 100 hlasov z 200 a na získanie nadpolovičnej podpory jej chýbal jeden hlas. Napriek tomu ho 16. augusta vymenoval prezident Václav Klaus za premiéra. Mirek Topolánek vytvoril vládu zloženú z deviatich členov ODS a šiestich nestraníkov, ktorú prezident vymenoval 4. septembra. Rokovania o podpore vlády s predsedom sociálnych demokratov Jiřím Paroubkom však stroskotali a pri hlasovaní v parlamente 3. októbra vláda nezískala dôveru. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Česka a Česko-Slovenska. Vláda preto 11. októbra 2006 podala demisiu. 8. novembra prezident Klaus opäť menoval Mirka Topolánka za premiéra a poveril ho zostavením vlády. V súčasnosti rokuje s ČSSD, KDU-ČSL a Stranou zelených o možnosti zostavenia veľkej koalície.

Súkromný život

Mirek Topolánek je ženatý a s manželkou Pavlou majú dcéry Petru, Janu a syna Tomáša.

Pavla Topolánková ohlásila v auguste 2006 svoju kandidatúru do Senátu za stranu Politika 21. Mirek Topolánek jej kandidatúru označil za veľkú chybu a priznal problémy vo svojom manželstve.

Externé odkazy