Masaccio: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: sr:Мазачо
Peterek (diskusia | príspevky)
d kategórie
Riadok 26: Riadok 26:
[[Kategória:Úmrtia v 1428]]
[[Kategória:Úmrtia v 1428]]
[[Kategória:Talianski maliari]]
[[Kategória:Talianski maliari]]
[[Kategória:Renesanční maliari]]


[[bg:Мазачо]]
[[bg:Мазачо]]

Verzia z 16:53, 1. november 2008

Svatá Trojice (freska)
Santa Maria Novella, Florencia

Tommaso di Giovanni di Simone Guidi, zvaný Masaccio (* 21. december 1401 San Giovanni Valdarmo - † jeseň 1428 v Ríme) bol významný taliansky maliar považovaný za zakladateľa renesančného maliarstva.

Veľká trojka ranej talianskej renesancie

Roku 1418 sa Masaccio prisťahoval do Florencie a zoznámil sa tu so sochárom Donatellom a architektom Filippom Bruneleschim. O generáciu starší, skúsení umelci ocenili nadanie mladého maliara a snažili sa jeho talent ďalej rozvíjať. Bruneleschi uviedol Masaccia do základov architektúry a zoznámil ho s pravidlami lineárnej perspektívy, ktorú objavil na základe štúdia antických autorov Eukleida a Ptolemaia. Donatello zasvätil Masaccia do sochárskeho umenia a zoznámil ho s anatómiou, ktorú študoval ako jeden z prvých renesančných umelcov. Takto získané poznatky aplikoval Masaccio pri svojej maliarskej tvorbe (pozri napríklad perspektívu na freske Svätá Trojica)

Neskôr boli Bruneleschi, Donatello a Masaccio označení za veľkú trojku florentskej renesancie.

Kaplnka Brancacci

Najslávnejším Massaciovym dielom sú nepochybne fresky v kaplnke Brancacci vo florentskom kostole Santa Maria del Carmine na námet zo života sv. Petra. Pôvodne boli zadané maliarovi Masolinovi, ktorý si prácu rozdelil s mladším, ale nadanejším Masacciom. Každý realizoval 10 malieb. Masolino maľoval horné partie, Masaccio dolné, na niektorých výjavoch sa podieľali dohromady, takže sa ich autorstvo nedá presne rozlíšiť. Masolino prácu ukončil, Massacio však nie. O definitívne dokončenie malieb sa pričinil v rokoch 1481-1482 Filippino Lippi.

Svätá Anna samotretia
Galerie Uffizi, Florencia

Masaccio zavrhol gotickú tradíciu maliarstva a považoval sa za následovníka Giotta, ktorý už pred 100 rokmi vyhlasoval, že umenie musí venovať viac pozornosti reálnemu svetu. Jeho novátorské metódy študovali snáď všetci neskorší významní florentskí umelci. V kaplnke Brancacci hľadali inšpiráciu napríklad Fra Angelico alebo Michelangelo Buonarroti pre Sixtínsku kaplnku.

Známe diela

  • Fresky v kaplnke Brancacci (Santa Maria del Carmine, Florencia)
  • Svätá Trojica (freska, 1427, Santa Maria Novella, Florencia)
  • Svätá Anna samotretia (doskový obraz, okolo 1424, Uffizi, Florencia)
  • Ukrížovanie' - doskový obraz bez krajinného pozadia nachádzajúci sa v Museo di Capodimonte

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Masaccio