Titov oblúk: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tom78 (diskusia | príspevky)
Nová stránka: {{pracuje sa}} '''Titov oblúk''' alebo'''Titov víťazný oblúk''' (tal. Arco di Tito) stojí na ruinách Rímskeho fóra. Dal ho postaviť cisár Domitian v ro...
 
Tom78 (diskusia | príspevky)
pracuje sa
Riadok 1: Riadok 1:
{{pracuje sa}}
{{pracuje sa}}
'''Titov oblúk''' alebo'''Titov víťazný oblúk''' ([[taliančina|tal.]] Arco di Tito) stojí na ruinách Rímskeho fóra. Dal ho postaviť cisár [[Domitian]] v roku 81 n. l., na oslavu víťazstiev svojho brata [[Titus]]a a otca [[Vespasian]]a v [[Judea]]i v roku 70 n. l. Vo vnútri je oblúk zdobený reliéfmi znázorňujúcimi triumfálny sprievod so zajatými Židmi, ako aj rímskych vojakov nesúcich korisť z chrámov [[Jeruzalem]]a. Na nosidlách nesú oltár, strieborné trubky a zlatý sedemramenný svietnik menorah.
'''Titov oblúk''' alebo '''Titov víťazný oblúk''' ([[taliančina|tal.]] Arco di Tito) stojí na ruinách Rímskeho fóra. Je jedným zo štyroch [[víťazný oblúk|víťazných oblúkov]], ktoré sa nachádzajú v rímskom komplexe chrámov a budov [[Forum Romanum]]. Dal ho postaviť cisár [[Domitianus|Domitián]] v roku [[81]] n. l., na oslavu víťazstiev svojho brata [[Titus]]a a otca [[Vespazián|Vespasiana]] v [[Judea]]i v roku [[70]] n. l. Vo vnútri je oblúk zdobený reliéfmi znázorňujúcimi triumfálny sprievod so zajatými Židmi, ako aj rímskych vojakov nesúcich korisť z chrámov [[Jeruzalem]]a. Na nosidlách nesú oltár, strieborné trubky a zlatý sedemramenný svietnik menorah.




[[Kategória:Víťazné oblúky]]
[[Kategória:Víťazné oblúky]]
[[Kategória:Rím]]
[[Kategória:Pamiatky v Ríme]]
[[Kategória:Forum Romanum]]


[[bg:Арка на Тит]]
[[bg:Арка на Тит]]

Verzia z 12:10, 2. december 2008

Titov oblúk alebo Titov víťazný oblúk (tal. Arco di Tito) stojí na ruinách Rímskeho fóra. Je jedným zo štyroch víťazných oblúkov, ktoré sa nachádzajú v rímskom komplexe chrámov a budov Forum Romanum. Dal ho postaviť cisár Domitián v roku 81 n. l., na oslavu víťazstiev svojho brata Titusa a otca Vespasiana v Judeai v roku 70 n. l. Vo vnútri je oblúk zdobený reliéfmi znázorňujúcimi triumfálny sprievod so zajatými Židmi, ako aj rímskych vojakov nesúcich korisť z chrámov Jeruzalema. Na nosidlách nesú oltár, strieborné trubky a zlatý sedemramenný svietnik menorah.