Hárún ar-Rašíd: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ro:Harun al-Rashid
d robot Zmenil: lv:Hārūns al Rašīds
Riadok 54: Riadok 54:
[[ka:ჰარუნ არ-რაშიდი]]
[[ka:ჰარუნ არ-რაშიდი]]
[[ku:Harûn Reşîd]]
[[ku:Harûn Reşîd]]
[[lv:Haruns al Rašids]]
[[lv:Hārūns al Rašīds]]
[[ms:Harun al-Rasyid]]
[[ms:Harun al-Rasyid]]
[[nl:Haroen al-Rashid]]
[[nl:Haroen al-Rashid]]

Verzia z 02:29, 16. február 2009

Hárún ar-Rašíd

Hárún ar-Rašíd (arab. هارون الرشيد - Áron Spravodlivý) (* 17. marec 763, Rej, Irán – † 24. marec 809) bol piaty chalífa z dynastie Abbásovcov v rokoch 786809. Je to tradičný hrdina arabského a islamského folklóru (zbierka Tisíc a jedna noc).

Meno

Jeho celé arabské meno je Hárún ibn Muhammad ibn Abd Alláh ibn Muhammad ibn Alí ibn Abd Alláh ibn Abbás ibn Abd al-Muttalib ibn Hášim ibn Abd Manaf (هارون بن محمد بن عبد الله بن محمد بن علي بن عبد الله بن العباس بن عبد المطلب بن هاشم بن عبد مناف‎).

Životopis

Hárún ar-Rašíd bol synom tretieho abbásovského chalífu Al-Mahdího a jeho manželky Al-Chajzurán, bývalej otrokyne z Jemenu, ktorá mala silný vplyv na vládu svojho muža, ako aj jeho nasledovníkov - synov al-Hádího a Hárúna. V mladosti, v rokoch 780 a 782, viedol vojenskú výpravu proti Byzantskej ríši. Vyjednaná mierová zmluva po druhej výprave mu priniesla titul ar-Rašíd (spravodlivý).

14. septembra 786 zomrel za nejasných okolností jeho brat a vtedy vládnuci chalífa al-Hádí, čo Hárúnovi otvorilo cestu na trón. Hlavným vezírom (veľkovezírom) jeho vlády sa stal Jahjá ibn Chálid z vplyvnej perzskej rodiny Barmakidovcov. Hárún na jeho radu pozval do Bagdadu mnohých učencov prevažne z Indie. V roku 803 upadla vezírova rodina do chalífovej nemilosti, Jahjá bol uvrhnutý do väzenia kde v roku 806 zomrel. Jeho syn Jafar bol popravený, rozštvrtený a časti tela boli vystavené po stranách mosta v Bagdade po dobu troch rokov. Príčina straty dôvery sa vysvetľuje milostnou aférou Jafara a Hárúnovej sestry Abbásy, iným, oveľa reálnejším dôvodom však mohol byť enormný nárast mocenského vplyvu rodiny.


Hárún ar-Rašíd
Vladárske tituly
Predchodca
al-Hádí
chalífa
786 – 809
Nástupca
al-Amín

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Harun al-Rashid na anglickej Wikipédii.

Iné projekty

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.