Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 30: Riadok 30:


=== Prvý projekt BID v kraji: Linka 630 ===
=== Prvý projekt BID v kraji: Linka 630 ===
Od [[31. marec|31. marca]] [[2008]] bola zavedená prvá prímestská linka s prvkami, ktoré budú niesť linky v BID - je očíslovaná (podľa konceptu BID), má intervalový cestovný poriadok, je ukončená na kraji mesta kde je prestup na linky MHD. Rozdielna je však tarifa. Ide o linku 630, ktorá začína v [[Bratislava|Bratislave]] na zastávke Cesta na Senec, odkiaľ ide na [[Zlaté piesky (Bratislava)|Zlaté piesky]] (prestup na MHD) a ďalej cez [[Vajnory]] do [[Čierna Voda (Chorvátsky Grob)|Čiernej Vody]] a nakoniec na námestie v [[Chorvátsky Grob|Chorvátskom Grobe]]. Spája tak obec Chorvátsky Grob s linkami [[Dopravný podnik Bratislava|MHD Bratislava]] (s prestupom vo Vajnoroch, alebo na Zlatých pieskoch) a taktiež aj nákupné centrum [[Shopping Palace]]. Dopravcom je [[Dopravný podnik Bratislava]] a na linke platí špecifická tarifa (rozdielná od súčasnej bežnej tarify aj od budúcej tarify). V pásme 2 (Cesta na Senec - Čierna Voda) platí bežná tarifa, ďalej (pásma 620 a 630) však platia len 10-, 30- a 60-minútové lístky. Základný rozdiel oproti budúcej tarife je v neexistencií predplatných lístkov pre pásma 620 a 630.
Od [[31. marec|31. marca]] [[2008]] bola zavedená prvá prímestská linka s prvkami, ktoré budú niesť linky v BID - je očíslovaná (podľa konceptu BID), má intervalový cestovný poriadok, je ukončená na kraji mesta kde je prestup na linky MHD. Rozdielna je však tarifa. Ide o linku 630, ktorá začína v [[Bratislava|Bratislave]] na zastávke Cesta na Senec, odkiaľ ide na [[Zlaté piesky (Bratislava)|Zlaté piesky]] (prestup na MHD) a ďalej cez [[Vajnory]] do [[Čierna Voda (Chorvátsky Grob)|Čiernej Vody]] a nakoniec na námestie v [[Chorvátsky Grob|Chorvátskom Grobe]]. Spája tak obec Chorvátsky Grob s linkami [[Dopravný podnik Bratislava|MHD Bratislava]] (s prestupom vo Vajnoroch, alebo na Zlatých pieskoch) a taktiež aj nákupné centrum [[Shopping Palace]]. Dopravcom je [[Dopravný podnik Bratislava]] a na linke platí špecifická tarifa (rozdielná od súčasnej bežnej tarify aj od budúcej tarify). V pásme 2 (Cesta na Senec - Čierna Voda) platí bežná tarifa, ďalej (pásma 620 a 630) však platia len 15- a 60-minútové lístky. Základný rozdiel oproti budúcej tarife je v neexistencií predplatných lístkov pre zóny 620 a 630.


=== Prečíslovanie trolejbusových liniek v Bratislave ===
=== Prečíslovanie trolejbusových liniek v Bratislave ===

Verzia z 16:17, 21. marec 2009

SOR BN9.5 obchádza pokazený SOR B9.5 na Námestí Josipa Andriča v Chorvátskom Grobe v prvý deň skúšobnej prevádzky prvej linky BID

Bratislavská integrovaná doprava (BID, v minulosti tiež známa ako Integrovaný dopravný systém Bratislavského samosprávneho kraja, skrátene IDS BSK) je názov integrovaného systému verejnej dopravy na území Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý by mal zatraktívniť verejnú dopravy zavedením intervalových cestovných poriadkov, očíslovaním liniek prímestskej dopravy, sprehľadnením, zatraktívnením tarify a zrušenia zbytočného dotovania viacerých súbežných dopravných spojov. Do projektu sú zatiaľ zapojení dopravcovia Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko. Koordinátorom projektu je Bratislavská integrovaná doprava, s.r.o.

Pilotný projekt Bratislavskej integrovanej dopravy

Od 1. januára 2001 zaviedli dopravcovia Dopravný podnik Bratislava, a.s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. pilotný projekt BID v rámci ktorého mohli cestujúci vďaka špeciálnemu mesačnému, 3-mesačnému, alebo ročnému predplatnému cestovnému lístku (ktorého cena sa vyráta ako cena dvojpásmového lístka + 50 Sk za každý mesiac, skupiny so zľavneným lístkom majú polovičný príplatok) cestovať neobmedzene nie len MHD v Bratislave, ale aj osobnými a zrýchlenými vlakmi na území Bratislavy (okrem zastávky Devínske jazero). Neskôr sa do projektu pripojil aj prímestský dopravca SAD Bratislava (dnes už Slovak Lines) a tak je momentálne možné na tento lístok cestovať:

Táto fáza projektu s nástupom BID v rámci celého kraja (pravdepodobne od roku 2009) skončí, nakoľko vlaky a prímestské autobusy (vrátane doteraz nezaintegrovaných úsekov) bude možné využívať na všetky lístky platné v danom pásme - od 10-minútového po ročný.

Bratislavská integrovaná doprava ako integrovaný systém dopravy v kraji

Od 1.1.2010 by mala byť spustená BID na území celého kraja. V rámci nej mala platiť jednotná tarifa, jednotné číslovanie liniek a taktiež nadväznosti vlak-bus-MHD.

Tarifa

Základom tarify BID bude jednotný doklad v rámci celého regiónu. V rámci neho bude možné neobmedzene prestupovať bez ohľadu na to či ide o dopravcu DPB, Slovak Lines, alebo ZSSK. Cestujúci však bude musieť dodržať časový limit a počet pásiem (zón). Celý kraj bude rozčlenený na pásma od ktorých sa bude odvíjať tarifa. Mali by existovať jednorázové a predplatné lístky. Zároveň budú v rámci mesta všetky lístky platné na MHD platné aj na prímestských linkách.

Príklad použitia jednorázového lístka: Cestujúci cestuje z Bratislavy, Trnavského mýta do Chorvátskeho Grobu, časti Čerešňové. Kúpi si lístok na 60 minút a 3 zóny (poznámka: presné typy lístkov nie su známe, ide len o príklad). Nastúpi do vozidla linky 53 Dopravného podniku Bratislava a lístok si označí. Vystúpi na zastávke Zlaté piesky a počká si na spoj linky 630 dopravcu Slovak Lines. Pri nástupe do prímestského autobusu tejto linky sa len vodičovi preukáže už označeným lístkom a ide ďalej na Čerešňové bez toho aby riešil to, že ide s iným dopravcom - dôležité je, že cestuje len 3 zóny (100 - teraz pásmo 1, 101 - teraz pásmo 2 a 620) a menej ako 60 minút.

Príklad použitia predplatného lístka: Ak cestujúci absolvuje túto trasu pravidelne, viac sa mu oplatí kúpiť si predplatný lístok pre pásma 100, 101 a 620. Pri cestovaní prímestskou linkou linkou sa lístkom preukáže pri nástupe, vo vlaku pri kontrole sprievodcom a v MHD pri kontrole revízorom. Počas platnosti predplatného lístka cestuje neobmedzene v rámci celej Bratislavy (pásma 100 a 101) a v rámci Chorvátskeho Grobu, miestnej časti Čierna voda (pásmo 620) pričom môže používať električky, trolejbusy, autobusy MHD, prímestské autobusy a vlaky - všetko na jediný doklad.

Linkovanie prímestskej dopravy

V súčasnosti je linkovanie prímestskej dopravy relatívne chaotické - linky sú označené jedine tabuľami s trasou a jazdia nepravidelne. Po novom budú autobusy prímestskej dopravy označené 200 až 999 a vlaky R1 až R99. Zároveň budú zavedené intervalové cestovné poriadky - to znamená, že autobusy budú jazdiť v pravidelnom intervale a tak budú mať ľahko zapamätateľné odchody, podobne ako v MHD.

Zároveň sa zrušia súbežné autobusové a vlakové linky, ktorých dotovanie nie je ekonomické. Na týchto miestach zostane zachovaný len jeden typ dopravy. Kedže nosným systémom BID má byť vlak, vo väčšine prípadov to bude vlak. Na miestach kde je železnica, alebo železničná stanica nevhodne umiestnená to však môže byť aj autobus. Doprava do miest a obcí do ktorých vlak nevedie, avšak ide sa do nich cez mestá / obce do ktorých vlak ide, bude zavedená doprava s prestupom. Dôležité bude v tomto prípade, že bude jednotná tarifa a tak sa cestujúceho nijak nedotkne, že zmení dopravcu.

Zároveň sa skrátia niektoré prímestské autobusy, ktoré budú končiť na kraji Bratislavy kde bude prestup na MHD. Vlakov sa toto nedotkne.

Prvý projekt BID v kraji: Linka 630

Od 31. marca 2008 bola zavedená prvá prímestská linka s prvkami, ktoré budú niesť linky v BID - je očíslovaná (podľa konceptu BID), má intervalový cestovný poriadok, je ukončená na kraji mesta kde je prestup na linky MHD. Rozdielna je však tarifa. Ide o linku 630, ktorá začína v Bratislave na zastávke Cesta na Senec, odkiaľ ide na Zlaté piesky (prestup na MHD) a ďalej cez Vajnory do Čiernej Vody a nakoniec na námestie v Chorvátskom Grobe. Spája tak obec Chorvátsky Grob s linkami MHD Bratislava (s prestupom vo Vajnoroch, alebo na Zlatých pieskoch) a taktiež aj nákupné centrum Shopping Palace. Dopravcom je Dopravný podnik Bratislava a na linke platí špecifická tarifa (rozdielná od súčasnej bežnej tarify aj od budúcej tarify). V pásme 2 (Cesta na Senec - Čierna Voda) platí bežná tarifa, ďalej (pásma 620 a 630) však platia len 15- a 60-minútové lístky. Základný rozdiel oproti budúcej tarife je v neexistencií predplatných lístkov pre zóny 620 a 630.

Prečíslovanie trolejbusových liniek v Bratislave

V súvislosti so zavedením BID budú musieť byť prečíslované linky trolejbusov v Bratislave, nakoľko rad 2xx obsadia autobusové linky pre oblasť Záhorie-Západ. Plán dopravnej obsluhy BSK predpokladá nasledovné prečíslovanie:

  • 201 -> 71
  • 202 -> 72
  • 203 -> 44*
  • 204 -> 64
  • 205 -> 60
  • 206 -> 46
  • 207 -> 47
  • 208 -> 62
  • 209 -> 48
  • 210 -> 40
  • 211 -> 49**
  • 212 -> 42
  • 213 -> 144 (sezónna linka)
* ráta sa s prečíslovaním súčasnej linky 44 na 145
** zlúčenie so súčasnou autobusovou linkou 49

Pozri aj