Firmware: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: tl:Firmware
Darkicebot (diskusia | príspevky)
Riadok 36: Riadok 36:
[[ro:Firmware]]
[[ro:Firmware]]
[[ru:Микропрограмма]]
[[ru:Микропрограмма]]
[[si:ස්ථිරාංග (Firm Ware)]]
[[simple:Firmware]]
[[simple:Firmware]]
[[sr:Фирмвер]]
[[sr:Фирмвер]]

Verzia z 03:56, 30. marec 2009

Firmware je termín sa niekedy používa na označenie fixné, obvykle pomerne malé programy, ktoré interne kontrolu rôznych elektronických zariadení. Typickými príkladmi z radu produktov pre konečných užívateľov, ako sú diaľkové ovládače alebo kalkulačky, cez počítačové súčasti a zariadenia, ako harddisks, klávesnice, TFT obrazoviek alebo pamäťovej karty, na ceste k vedecké prístroje a priemyselnej robotiky. I zložitejšie spotrebiteľských zariadení, ako sú mobilné telefóny, digitálne fotoaparáty, synthesisers apod, obsahuje firmware prístroja, ktoré umožnia základné operácie, ako aj podrobné vyššej funkcie.

Samozrejme, že neexistujú žiadne striktné, alebo dobre definované, hranice medzi firmvéru a softvéru, obaja sú dosť voľné informatívny hľadiska. Avšak, firmware je vždy spojené s veľmi základné low-level operáciách v zariadení, bez ktorých by sa prístroj kompletne non-funkčné.

Jednoduchý firmware typicky bývať v ROM alebo OTP / PROM, kým zložitejšie firmware často používajú flash pamäte, aby bolo možné aktualizovať. Časté dôvody pre aktualizáciu firmvéru patrí stanovenie chyby alebo pridanie funkcií do zariadenia. Pritom zvyčajne zahrnuje nakladanie binárny súbor s obrázkom, ktoré výrobca do prístroja, podľa osobitného postupu, čo je niekedy určené k vykonáva koncový užívateľ