Polyvinylchlorid: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Sumivec (diskusia | príspevky)
plastifikátory
Sumivec (diskusia | príspevky)
použitie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Polyvinylchlorid''', skrátene '''PVC''' je umelo vyrobený plastický [[polymér]] so širokým použitím. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v [[stavebníctvo|stavebníctve]], kde nahrádza tradičné [[stavebný materiál|stavebné materiály]], ako je [[drevo]], [[betón]] alebo [[keramiku]].
'''Polyvinylchlorid''', skrátene '''PVC''' je umelo vyrobený plastický [[polymér]] so širokým použitím. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v [[stavebníctvo|stavebníctve]] (obloky, kanalizácia, podhľady), kde nahrádza tradičné [[stavebný materiál|stavebné materiály]], ako je [[drevo]], [[betón]] alebo [[keramiku]]. Ďalej sa poúžíva pre výrobu obalov, káblov, infúznych setov, kračiek, automobilov aj.


== Zloženie ==
== Zloženie ==

Verzia z 22:04, 16. apríl 2009

Polyvinylchlorid, skrátene PVC je umelo vyrobený plastický polymér so širokým použitím. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v stavebníctve (obloky, kanalizácia, podhľady), kde nahrádza tradičné stavebné materiály, ako je drevo, betón alebo keramiku. Ďalej sa poúžíva pre výrobu obalov, káblov, infúznych setov, kračiek, automobilov aj.

Zloženie

Polyvinylchlorid je polymér, ktorý sa skladá zo zreťazených jednotiek monoméru vinylchloridu (chloroetylénu):

n CH2=CH−Cl → (− CH2−CHCl −)n

Výsledný polymér má vysokú tvrdosť, preto sa zmäkčuje pridávaním tzv. plastifikátorov,, ktoré dodávajú PVC pružnosť a ohybnosť. Okolo 90% zmäkčovadiel v PVC tvoria ftaláty (estery kyseliny ftalovej). Najpoužívanejšie sú di-2-ethylhexylftalát (DEHP), diisodecyl ftalát (DIDP) a diisononyl ftalát (DINP).