Kvasinka pivná: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ca, he, lt Zmenil: de, fi
Bez shrnutí editace
Riadok 2: Riadok 2:
'''Kvasinka pivná''' (lat. ''Saccharomyces cerevisiae'') je druh [[huby]].
'''Kvasinka pivná''' (lat. ''Saccharomyces cerevisiae'') je druh [[huby]].


Kvasinka pivná, vínna, alebo "droždie". Vyskytuje sa voľne v prírode, napr. na bobuliach hrozna, ale aj na inom ovocí, na rastlinách, živočíchoch, v pôde. Je pôvodcom kvasenia ovocných štiav.
Je známa len ako kultivar, z prírody izolovaná nebola. Používa sa na skvasovanie sladu pri výrobe piva, na výrobu pekárenských kvasníc, na výrobu liehu i na výrobu vitamínov z radu B. Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus ([[kvasinka vínna]]) vyskytuje sa aj voľne v prírode, napr. na bobuliach hrozna. Je pôvodcom kvasenia ovocných štiav. Pri príprave vína sa však používajú vyšľachtené kmene.
Používa sa na skvasovanie sladu pri výrobe piva, na výrobu pekárenských kvasníc, pri kvasení vína na výrobu liehu i na výrobu vitamínov z radu B.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 15:46, 18. máj 2009

Kvasinka pivná

Kvasinka pivná (lat. Saccharomyces cerevisiae) je druh huby.

Kvasinka pivná, vínna, alebo "droždie". Vyskytuje sa voľne v prírode, napr. na bobuliach hrozna, ale aj na inom ovocí, na rastlinách, živočíchoch, v pôde. Je pôvodcom kvasenia ovocných štiav. Používa sa na skvasovanie sladu pri výrobe piva, na výrobu pekárenských kvasníc, pri kvasení vína na výrobu liehu i na výrobu vitamínov z radu B.

Iné projekty