Emil Vestenický: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: de:Emil Vestenický
Bogorm (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 6: Riadok 6:
|Miesto narodenia = [[Tura]], [[Slovensko]]
|Miesto narodenia = [[Tura]], [[Slovensko]]
}}
}}
'''Generálmajor Ing. Emil Vestenický ''' (* [[17. júl]], [[1948]], [[Tura]] okres Levice) je bývalý slovenský generál a veliteľ pozemného vojska. Ženatý, otec dvoch detí.
'''Generálmajor Ing. Emil Vestenický ''' (* [[17. júl]], [[1948]], [[Turá]] okres Levice) je bývalý slovenský generál a veliteľ pozemného vojska. Ženatý, otec dvoch detí.


== Život ==
== Život ==

Verzia z 15:27, 19. jún 2009

Emil Vestenický
slovenský generál, veliteľ pozemného vojska
Emil Vestenický
Narodenie17. júl1948
Tura, Slovensko

Generálmajor Ing. Emil Vestenický (* 17. júl, 1948, Turá okres Levice) je bývalý slovenský generál a veliteľ pozemného vojska. Ženatý, otec dvoch detí.

Život

Po absolvovaní vyššieho vojenského učilištia vo Vyškove na Morave v roku 1969 sa stal vojakom z povolania, pričom získal hodnosť poručík. Následne do roku 1979 vykonával vojenské veliteľské funkcie na úrovni čaty, roty a práporu. Od roku 1973 až do roku 1977 absolvoval štúdium na Vojenskej akadémii Antonína Zápotockého v Brne. Po jeho ukončení vykonával v období od roku 1977 až do roku 1988 funkciu veliteľa tankového pluku a zástupcu veliteľa tankovej divízie. Na Vojenskej akadémii Generálneho štábu ozbrojených síl ZSSR v Moskve študoval v rokoch 19881990. Rok bol veliteľom 14. tankovej divízie v Prešove. Od roku 1991 pôsobil na Veliteľstve Východného vojenské okruhu v Trenčíne vo funkcii zástupcu veliteľa okruhu a kariéru ukončil vo funkcii veliteľa pozemného vojska. Roku 1994 dosiahol prvú generálsku hodnosť.

Politické pôsobenie

Po odchode do zálohy sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za SNS.

V roku 2009 neúspešne kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Miesta vojenského pôsobenia

Šablóna:Súčasní poslanci NR SR