Aleksander Wolszczan: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: it:Aleksander Wolszczan
RedBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: eo:Aleksander Wolszczan
Riadok 15: Riadok 15:
[[de:Aleksander Wolszczan]]
[[de:Aleksander Wolszczan]]
[[en:Aleksander Wolszczan]]
[[en:Aleksander Wolszczan]]
[[eo:Aleksander Wolszczan]]
[[es:Aleksander Wolszczan]]
[[es:Aleksander Wolszczan]]
[[fr:Aleksander Wolszczan]]
[[fr:Aleksander Wolszczan]]

Verzia z 11:16, 30. júl 2009

Aleksander Wolszczan na hvezdárni v Piwnicích pri Toruni

Aleksander Wolszczan [aleksander volščan] (* 1946 Szczecinek) je poľský astronóm, objaviteľ prvých planét mimo slnečnú sústavu.

V roku 1969 ukončil Univerzitu Mikuláša Kopernika v Toruni. V roku 1973 absolvoval stáž v Ústave Maxe Plancka v Bonne. V roku 1975 získal na materskej univerzite doktorát z fyziky za prácu věnovanú pulzarom. Od roku 1982 je trvale v zahraničí.

V októbri 1991 s pomocou rádioteleskopu v Arecibo (Portoriko) objavil prvé tri planéty mimo slnečnú sústavu (tzv. extrasolárne planéty), ktoré krúžia okolo pulzaru PSR B1257+12' v súhvezdí Panny. Objav bol oficiálne oznámený na zjazde Americkej astronomickej spoločnosti v Atlante v januári 1992. Dňa 22. marca 1994 publikoval úplné výsledky svojho objavu. Vo februári 2005 na konferencii v Aspene v Colorade oznámil, že spolu s Maciejom Konackim objavil v tomto systéme ešte štvrtú planétu.

Od roku 1992 vedie výskum a prednáša ako profesor astronómie a astrofyziky na Štátnej univerzite v Pensylvánii (Penn State) a na svojej materskej univerzite. Bol ocenený časopisom Nature ako autor jedného z 15 základných objavov z fyziky, ktoré tento časopis publikoval.