Geológ: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
fix
Zorrobot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: no:Geolog
Riadok 26: Riadok 26:
[[it:Geologo]]
[[it:Geologo]]
[[lv:Ģeologs]]
[[lv:Ģeologs]]
[[no:Geolog]]
[[pt:Geólogo]]
[[pt:Geólogo]]
[[sh:Geolog]]
[[sh:Geolog]]

Verzia z 04:37, 14. október 2009

Geológ (z gréčtiny) je odborník v geológii. Geológovia sa zaoberajú výskumom stavby zemského telesa, ako aj procesmi a silami, ktoré ju formujú. Základ ich práce spočíva v systematickom prieskume sledovanej oblasti, zbere vzoriek a vo vytváraní geologických máp skúmaného územia a následnej interpretácie výsledkov výskumu. Jedná sa o odbornú profesiu, prelínajúcu sa s niekoľkými ďalšími, ktoré sa v bežnej reči nerozlišujú. Medzi ďalšie príbuzné profesie patria paleontológovia, vulkanológovia, seizmológovia, mineralógovia, hydrogeológovia, či petrológovia.

Medzi základné pracovné pomôcky patrí geologické kladivo, ktoré slúži jednak pre odštepovanie vzoriek, ale súčasne ako základné geologické merítko používané v teréne pri fotografovaní geologických objektov. Ďalšou pomôckou je geologický kompas, s ktorého prispením je možné uskutočniť exaktné meranie rôznych geologických štruktúr v teréne, ako je ich orientácia voči svetovým stranám a sklon. Pomocou ceruzky a papiera potom geológovia vytvárajú náčrt základnej mapy terénu. Tento náčrt sa najčastejšie zakresľuje priamo v teréne do štandardnej topografickej mapy.

Zaujímavosť

Harrison H. Schmitt, jeden z členov posádky Apolla 17 bol geológ. Jednalo sa o jediného vedca, ktorý sa zatiaľ dostal na povrch Mesiaca.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Geológ