El Niño: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Bot: nn:El Niño je najlepší článok
WeggeBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: da:El Niño
Riadok 9: Riadok 9:
[[Kategória:Meteorológia]]
[[Kategória:Meteorológia]]
[[Kategória:Atmosférické javy]]
[[Kategória:Atmosférické javy]]

{{Link FA|nn}}


[[an:El Niño]]
[[an:El Niño]]
Riadok 18: Riadok 20:
[[cs:El Niño]]
[[cs:El Niño]]
[[cy:El Niño]]
[[cy:El Niño]]
[[da:El Niño]]
[[de:El Niño]]
[[de:El Niño]]
[[en:El Niño-Southern Oscillation]]
[[en:El Niño-Southern Oscillation]]
Riadok 44: Riadok 47:
[[ms:El Nino]]
[[ms:El Nino]]
[[nl:El Niño]]
[[nl:El Niño]]
[[nn:El Niño]] {{Link FA|nn}}
[[nn:El Niño]]
[[no:El Niño]]
[[no:El Niño]]
[[pl:El Niño]]
[[pl:El Niño]]

Verzia z 11:32, 7. november 2009

priemerná cirkulácia v južnom pacifiku

El Niňo je periodicky sa opakujúca odchýlka v systéme morského prúdenia v Pacifiku, keď sa výrazne zvyšuje prísun povrchovej teplej vody smerom od západnej časti Tichého oceánu k západnému pobrežiu Južnej Ameriky.

Názov pochádza od španielskeho výrazu „El Niño“ (dieťa), pretože bol často pozorovaný najprv v období Vianoc - teda v období narodenia Božieho dieťaťa. Prvými pozorovateľmi El Niña vôbec boli rybári na západnom pobreží Južnej Ameriky, ktorí si všímali neobvyklý nedostatok rýb. Tento vzniká nedostatkom planktónu, ktorý sa v rámci miestnych pomerov viaže skôr na studenú ako teplú vodu. Na živiny bohatá voda prúdi k juhoamerickému pobrežiu vďaka pomerne silnému Humboldtovmu prúdu. Jeho vody sa k pobrežným ryboviskám dostávajú výstupom z hĺbok nahor po svahoch kontinentálnej dosky Južnej Ameriky. Pri El Niño sa ale povrchová teplá voda od západu Pacifiku nasúva k juhoamerickému pobrežiu natoľko intenzívne, že vytvára pokrievku, ktorá prieniku studenej vody smerom nahor bráni.

El Niño je predovšetkým chápaný ako klimatický fenomén, ktorý ovplyvňuje veľkú oblasť klímy na zemi. Najpriamejší je jeho dopad na atmosféru v tropickom a subtropickom pásme Pacifiku. Výrazný vplyv má na monzúnovú cirkuláciu a klímu v juhovýchodnej Ázii a na počasie v Austrálii. V Južnej Amerike svojím vplyvom pôsobí hlavne na tichomorské pobrežie, ale zasahuje aj do oblastí susediacich s Atlantikom. Mení predpovedné modely pre vznik hurikánov v Karibskej oblasti rovnako, ako aj dlhodobé predpovede o type počasia pre územie Spojených Štátov a Kanady, a to až do hĺbky subarktického pásma. Mení dynamiku v rozsahu pobrežného ľadu na pacifickom pobreží Antarktídy. Nezanedbateľný vplyv má na Indický oceán a východ Afriky. Relatívne malý vplyv má na Európu, potom na strednú, severnú a blízkovýchodnú časť Ázie a severozápad Afriky.

Pri El Nino dochádza k týmto výkyvom počasia: Západný Pacifik, juhozápadná Ázia a severovýchod Austrálie majú suchšiu sezónu. V Austrálii sú vtedy aj častejšie požiare buša. Ak sa El Nino vyskytne v zimných mesiacoch, je takmer vždy aj teplejšie. Výnimkou je východná Melanézia a západná Polynézia, ktoré sú vtedy počas zimy na južnej pologuli ešte viac studenšie. Pri El Nino výrazne vzrastajú úhrny zrážok v štátoch Južnej Ameriky, ktoré susedia priamo s Tichým Oceánom - Čile, Peru, Ekvádor a Kolumbia. Zvyčajne býva aj teplejšie - najmä juhovýchod Brazílie a celé pásmo pritichomorských štátov od Ekvádoru až po približne stred Čile. Daždivo je aj v oblasti Uruguaja a priľahlých oblastiach Argentíny a Brazílie. Naopak, suchšie je okolo ústia Amazonky. V Karibiku je počas El Niňa teplejšie a suchšie. Hurikánov je menej alebo majú menej devastačné účinky, pretože sa viac odkláňajú do neobývaných vôd Atlantiku. Ak sa El Nino vyskytne v zime, tak treba počítať s chladnejším a vlhkejším počasím v južných štátoch USA a naopak s miernejšou zimou v pásme okolo hranice medzi južnými oblasťami Kanady a severnejšími štátmi USA. Vplyv je badateľný okolo Veľkých Afrických jazier a horného toku Nílu, kedy sú zimné mesiace (december, január, február...) daždivejšie. V rovnakom období je naopak suchší juhovýchod Afriky a Madagaskar. Vďaka El Nino je zima teplejšia v Japonsku, Kórei a v oblasti nad Vladivostokom na krajnom východe Ruska.

Šablóna:Link FA