Fonograf: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Fonograf: Bola tam chyba. detska riekanka bola mary had a little lamb, nie lamp.
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ca, he, id, ml, ru, tl
Riadok 18: Riadok 18:
[[ar:فونوغراف]]
[[ar:فونوغراف]]
[[bg:Фонограф]]
[[bg:Фонограф]]
[[ca:Fonògraf]]
[[cs:Fonograf]]
[[cs:Fonograf]]
[[da:Fonograf]]
[[da:Fonograf]]
Riadok 29: Riadok 30:
[[fi:Fonografi]]
[[fi:Fonografi]]
[[fr:Phonographe]]
[[fr:Phonographe]]
[[he:פונוגרף]]
[[id:Fonograf]]
[[it:Fonografo]]
[[it:Fonografo]]
[[ja:蓄音機]]
[[ja:蓄音機]]
[[ko:축음기]]
[[ko:축음기]]
[[la:Phonographum]]
[[la:Phonographum]]
[[ml:ഗ്രാമഫോണ്‍]]
[[nl:Fonograaf]]
[[nl:Fonograaf]]
[[no:Fonograf]]
[[no:Fonograf]]
[[pl:Fonograf]]
[[pl:Fonograf]]
[[pt:Fonógrafo]]
[[pt:Fonógrafo]]
[[ru:Фонограф]]
[[sv:Fonograf]]
[[sv:Fonograf]]
[[ta:கிராமபோன்]]
[[ta:கிராமபோன்]]
[[tl:Ponograpo]]
[[uk:Фонограф]]
[[uk:Фонограф]]
[[zh:留聲機]]
[[zh:留聲機]]

Verzia z 11:52, 12. november 2009

Edisonov fonograf

Fonograf bol najrožšírenejší prístroj na počúvanie reprodukovanej hudby koncom 19. storočia. Vynašiel ho v roku 1877 Thomas Alva Edison. Zvuková informácia je zachytená na voskový povrch prenosného valca. Po prvej svetovej vojne sa prestal bežne používať a nahradil ho gramofón.

Dejiny

Fonautograf

Prvý známy vynález fonografického nahrávacieho zariadenia je fonautograf, patentovaný 25. marca 1857. Vynašiel ho Francúz Edouard-Leon Scott. Dokázal zachytiť zvuk na viditeľné médium, ale nebol určený na prehrávanie nahratého zvuku. Zariadenie pozostávalo zo suda alebo lievika pripojeného k membráne. Membrána bola pripojená k ihle, ktorá zapísala záznam zvuku na začiernené sklo. Fonautograf sa používal na štúdium zvuku a reči. Jeho význam bol plne pochopený až s vynálezom fonografu, ktorý ukázal, že priebeh signálu zapísaný fonautografom bola nahrávka, ktorú bolo možné opäť prehrať.

Fonograf

Thomas Alva Edison ohlásil vynález fonografu - zariadenia na nahrávanie a prehrávanie zvuku - 21. novembra 1877 a demonštroval ho prvýkrát 29. novembra. Prvým záznamom bola detská riekanka Mary had a little lamb.Fonograf bol patentovaný 19. februára 1878. Zvuk sa na prvom fonografe zapisoval na valec potiahnutý staniolovou fóliou a otáčal sa ručne pomocou kľuky. Pri reprodukcii bolo nutné otáčať kľukou rýchlosťou podobnou tej pri nahrávaní, aby bol zvuk zrozumiteľný. Patentovaný fonograf už obsahoval naťahovací strunový motor a experimentálny platňový fonograf. Edison však ďalej až do roku 1913 pracoval s valcovým fonografom v presvedčení o vedeckej korektnosti tohto prístupu. V roku 1886 Alexander Graham Bell, Chichester Bell a Charles Tainter použili odolnejší voskový valec a pripevnili ihlu ako nástroj na rezanie čím dostali čistejšiu nahrávku. Svoju verziu patentovali pod názvom grafofón.

Emile Berliner nezávisle od Edisona vyvinul gramofón, ktorý si patentoval v roku 1887 a ktorý sa v postupných zdokonalených verziách používa dodnes.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fonograf