Karl Ditters von Dittersdorf: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Idioma-bot (diskusia | príspevky)
Riadok 24: Riadok 24:
[[ja:カール・ディッタース・フォン・ディッタースドルフ]]
[[ja:カール・ディッタース・フォン・ディッタースドルフ]]
[[la:Carolus Ditters de Dittersdorf]]
[[la:Carolus Ditters de Dittersdorf]]
[[lt:Karlas fon Dytersdorfas]]
[[nl:Karl Ditters von Dittersdorf]]
[[nl:Karl Ditters von Dittersdorf]]
[[pl:Karl Ditters von Dittersdorf]]
[[pl:Karl Ditters von Dittersdorf]]

Verzia z 12:25, 8. december 2009

Karl Ditters von Dittersdorf

Karl Ditters von Dittersdorf (* 2. november 1739, Viedeň – † 24. október 1799, Červená Lhota) bol rakúsky barokový hudobný skladateľ a hudobník. Je autorom 50 opier a 200 symfónií. Polovicu svojho života prežil na Morave.

Narodil sa v rodine zámožného dvorného divadelného krajčíra. Základné a hudobné vzdelanie mu poskytol jeho otec, ďalšie potom jeho zamestnávateľ - princ Josef Friedrich von Hilderburghausen. Karl Ditters, ktorý bol zamestnaný od 12 rokov ako páža, sa naučil niekoľko svetových jazykov a stal sa obdivovaným huslistom.

Keď jeho pán odišiel z Viedne, aby sa staral o dedičstvo po otcovi, prepustil Dittersa a ten vo veku 22 rokov nastúpil do dvorného orchestra. V roku 1765 sa však nezhodol s intendantom orchestra, grófom Šporkom o výške honorára, a nastúpil po Michelovi Haydnovi ako kapelník orchestra v dnešnej Oradei. Po rozpustení orchestra sa v Opave zoznámil s kniežaťom, biskupom a murárom Filipom Gotthardom Schlaffgotschom. Titters vstúpil do jeho služieb a jeho nový mecenáš sa pričinil o to, že získal mnoho pôct, z ktorých najvýznamnejšou bolo získanie šľachtického titulu v roku 1773. Postupne bol hajtmanom Jeseníku, Zlatých hor, pobýval v Javorníku, kde strávil 29 rokov.

V roku 1785 bola ale na biskupstvo uvalená nútená správa a Ditters si s novým správcom nerozumel. Po biskupovej smrti musel v núdzi Jesenicko opustiť. Prijal pozvanie na zámok Červená Lhota, kde napísal svoje pamäti a 24. októbra 1799 zomrel. Je pochovaný v obci Deštná.