Rajčanka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robzle (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Juloml (diskusia | príspevky)
d uz ma iwiki
Riadok 8: Riadok 8:


[[Kategória:Rieky na Slovensku]]
[[Kategória:Rieky na Slovensku]]
[[Kategória:Články bez interwiki]]


{{Slovenský výhonok}}
{{Slovenský výhonok}}

Verzia z 14:55, 10. marec 2006

Rajčanka alebo Rajčianka je rieka prameniaca v Strážovských vrchoch juhozápadne od Čičmian. Preteká celým územím Rajeckej doliny. V Žiline sa vlieva do Váhu. Ohraničuje Lúčanskú Malú Fatru od západu a Strážovské vrchy z východu. Je splavná v dĺžke 32 km.

V úseku Fačkov – Rajec je stredne ťažká a z Rajca po ústie ľahká. V hornom úseku má plytké kamenisté koryto s dosť prudkým spádom. Má niekoľko hatí, ktoré sú zväčša zjazdné. Celá plavba je pomerne náročná, lebo koryto Rajčianky je pomerne úzke a tok vody rýchly. V hornom úseku preteká pomerne úzkym údolím s veľmi peknou scenériou. Po ľavej strane sú Strážovské vrchy a po pravej strane Lúčanská Fatra. Po 4 km plavby sa údolie rozširuje.

Prístup do Rajca železnicou a z Rajca do Fačkova len po ceste. Cesta a železnica prechádzajú súbežne s riekou.

Je ľavostranným prítokom Váhu, má dĺžku 47,5 km a priemerný prietok 4 m³/s pri obci Stránske. Pramení v Strážovských vrchoch pod Javorinkou (972,9 m) v nadmorskej výške asi 780 m n.m. Najprv tečie na sever, v Čičmanoch priberá Hanušovú zľava a vytvára Čičmiansku dolinu. Preteká ňou severovýchodným smerom, priberá zľava Šiandorovú a zprava Žilinskú, ďalej významnejší prítok z pravej strany spod Reváňa (1 204,6 m) a tok sa stáča viac k severu. Oblúkom obteká obec Fačkov a dostáva sa do Rajčianskej kotliny, kde prvým prítokom je Rybná (497,8 m n.m.) z pravej strany, nasleduje Lesnianka pri obci Rajecká Lesná, ďalej preteká cez Šuju, Rajec a Kľače, pri obci Jasenové priberá ľavostrannú Čierňanku a rieka sa stáča na severovýchod. Tečie cez Zbyňov a okrajom Rajeckých Teplíc, kde chvíľu tečie východným smerom, priberá Porubský potok a Kuneradský potok, pričom nad ľavým brehom Rajčanky sa vypínajú Skalky (podcelok Súľovských vrchov). Pri obci Poluvsie priberá zprava Stránsky potok a rieka sa opäť obracia na severovýchod. Z pravej strany ešte priberá Medzihorský potok a za Turskou skalou (obtočník Rajčanky) oblúkom vstupuje do Žilinskej kotliny. Tu zprava priberá Turiansky potok a tečie už len na sever, najprv popri Porúbke, následne zľava priberá Svinianku a Lietavku, preteká Lietavskou Lúčkou a napokon priteká na územie mesta Žilina. Priberá zľava ešte Bitarovský potok a Bradovú a v severozápadnej časti mesta, pri Strážove, ústi do Váhu (326,1 m n.m.).