Hiiumaa (ostrov): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: cs:Hiiumaa
Jonhy (diskusia | príspevky)
dokončenie
Riadok 3: Riadok 3:


== Názov ==
== Názov ==
V najstarších prameňoch sa ostrov vyskytuje ako ''Dageida'', čo môže byť [[latinčina|latinské]] spodobenie švédskeho názvu ''Dagö'', odvodeného z ''dag'' („deň“) a ''ö'' („ostrov“). Je tiež možné, že zložka ''dag'' tu zastupuje časté škandinávske [[rodné meno|mužské meno]], a že to nie je „denní ostrov“, ale „Dagov ostrov“. Estónsky názov ''Hiiumaa'' sa vykladá ako ''hiid'' („obr“) a ''maa'' („zem“, „územie“), teda „zem obrov“. Zaujímavé je aj porovnanie s [[fínčina|fínčinou]], ktorá má pre ostrov označenie ''Hiidenmaa'', v ňom nájdem slovo ''hiisi'' (genitív ''hiiden''), významovo zodpovedajúce estónskemu ''hiis'' (genitív ''hiie''), teda „háj“, a to [[háj]] svätý, obetní, prípadne [[Metonymie|metonymicky]] aj božská bytosť, ktorá bola v háji uctievaná. Nie je vylúčené, že táto [[etymológia]] je pôvodná.
V najstarších prameňoch sa ostrov vyskytuje ako ''Dageida'', čo môže byť [[latinčina|latinské]] spodobenie švédskeho názvu ''Dagö'', odvodeného z ''dag'' („deň“) a ''ö'' („ostrov“). Je tiež možné, že zložka ''dag'' tu zastupuje časté škandinávske [[rodné meno|mužské meno]], a že to nie je „denní ostrov“, ale „Dagov ostrov“. Estónsky názov ''Hiiumaa'' sa vykladá ako ''hiid'' („obr“) a ''maa'' („zem“, „územie“), teda „zem obrov“. Zaujímavé je aj porovnanie s [[fínčina|fínčinou]], ktorá má pre ostrov označenie ''Hiidenmaa'', v ňom nájdem slovo ''hiisi'' (genitív ''hiiden''), významovo zodpovedajúce estónskemu ''hiis'' (genitív ''hiie''), teda „háj“, a to [[háj]] svätý, obetní, prípadne [[metonymia|metonymicky]] aj božská bytosť, ktorá bola v háji uctievaná. Nie je vylúčené, že táto [[etymológia]] je pôvodná.

== Geológia a geografia ==
Ostrov je tvorený prevážne [[vápenec]]om a morskými usadeninami [[antropogén]]u. Pôdy sú prevažne [[štrk]]ové a [[piesok|pieskové]].

== Flóra ==
V [[les]]och sú zastúpené prevážne [[borovica|borovice]]. Na [[breh]]och sú rozsiahle porasty [[tŕstie|tŕstia]].

== Obyvateľstvo ==
Najväčšie mesto na ostrove je [[Kärdla]]. Obyvateľstvo sa zaoberá predovšetkým [[rybolov]]om a spracovaním [[ryby|rýb]], ale tiež [[poľnohospodárstvo]]m a chovom [[dobytok|dobytku]].

== Externé odkazy ==
{{commonscat|Hiiumaa (island)}}
* [http://www.hiiumaa.ee/ Domovská stránka ostrova]
* [http://turism.moonsund.ee/index.php Informácia pre turistov]



[[Kategória:Ostrovy Estónska]]
[[Kategória:Ostrovy Baltského mora]]
[[Kategória:Západoestónske súostrovie]]
[[Kategória:Hiiumaa]]


[[af:Hiiumaa]]
[[af:Hiiumaa]]

Verzia z 09:54, 8. január 2010

Hiiumaa (švédsky) Dagö je jeden z estónskych ostrovov v Baltskom mori. Hiiumaa sa nachádza v severozápadnej časti Západoestónskeho súostrovia, severne od ostrova Saaremaa a západne od ostrova Vormsi. Zemepisné súradnice stredu ostrova sú 58° 53' 17" severnej šírky a 22° 41' 10" východnej dĺžky. Ostrov má rozlohu 989 km², je druhým najväčším ostrovom v Estónsku, a dosahuje maximálnu nadmorskú výšku 68 m.

Názov

V najstarších prameňoch sa ostrov vyskytuje ako Dageida, čo môže byť latinské spodobenie švédskeho názvu Dagö, odvodeného z dag („deň“) a ö („ostrov“). Je tiež možné, že zložka dag tu zastupuje časté škandinávske mužské meno, a že to nie je „denní ostrov“, ale „Dagov ostrov“. Estónsky názov Hiiumaa sa vykladá ako hiid („obr“) a maa („zem“, „územie“), teda „zem obrov“. Zaujímavé je aj porovnanie s fínčinou, ktorá má pre ostrov označenie Hiidenmaa, v ňom nájdem slovo hiisi (genitív hiiden), významovo zodpovedajúce estónskemu hiis (genitív hiie), teda „háj“, a to háj svätý, obetní, prípadne metonymicky aj božská bytosť, ktorá bola v háji uctievaná. Nie je vylúčené, že táto etymológia je pôvodná.

Geológia a geografia

Ostrov je tvorený prevážne vápenecom a morskými usadeninami antropogénu. Pôdy sú prevažne štrkové a pieskové.

Flóra

V lesoch sú zastúpené prevážne borovice. Na brehoch sú rozsiahle porasty tŕstia.

Obyvateľstvo

Najväčšie mesto na ostrove je Kärdla. Obyvateľstvo sa zaoberá predovšetkým rybolovom a spracovaním rýb, ale tiež poľnohospodárstvom a chovom dobytku.

Externé odkazy