Iovianus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: an:Chovián
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Na úpravu}}
[[Súbor:Jovian1.jpg|náhľad|Iovianus]]
[[Súbor:Jovian1.jpg|náhľad|Iovianus]]
'''Iovianus''' (* [[331]], [[Singidunum]] - † [[17. február]] [[364]], [[Dadastana]], [[Turecko]]), známy tiež ako '''Imperator Caesar Flavius Iovianus Augustus''' bol od roku [[363]] rímsky cisár.
'''Iovianus''' (* [[331]], [[Singidunum]] - † [[17. február]] [[364]], [[Dadastana]], [[Turecko]]), známy tiež ako '''Imperator Caesar Flavius Iovianus Augustus''' bol od roku [[363]] rímsky cisár.


Na cisársky trón [[Staroveký Rím|Rímskej ríše]] nastúpil v roku 363 ako nástupca [[Iulianus Apostata|Iuliana Apostatu]]. Iovianus bol čestný muž, ale ako už história mnohokrát ukázala, čestnosť nie je vždy rozhodujúcou vlastnosťou, ktorá by zabezpečila silu a veľkosť panovníka. Nebolo tomu tak ani v tomto prípade. Iovianovi na rozdiel od jeho predchodcu chýbala energickosť a rozhodnosť.
Na cisársky trón [[Staroveký Rím|Rímskej ríše]] nastúpil v roku 363 ako nástupca [[Iulianus Apostata|Iuliana Apostatu]]. Iovianus bol čestný muž, ale ako už história mnohokrát ukázala, čestnosť nie je vždy rozhodujúcou vlastnosťou, ktorá by zabezpečila silu a veľkosť panovníka. Nebolo tomu tak ani v tomto prípade. Iovianovi na rozdiel od jeho predchodcu chýbala energickosť a rozhodnosť. Podarilo sa mu síce zvyšky Apostatovho vojska doviesť bezpečne späť domov, ako diplomat však veľké úspechy nedosiahol. Následný mier uzavretý s [[Novoperzská ríša|Perzskou ríšou]] výrazne oslabil rímske pozície na východe. Cisár totiž súhlasil s odstúpením rozsiahlych území na východe impéria a nárokov na [[Arménsko]] v prospech Perzie.
Podarilo sa mu síce zvyšky Apostatovho vojska doviesť bezpečne späť domov, ako diplomat však veľké úspechy nedosiahol. Následný mier uzavretý s [[Novoperzská ríša|Perzskou ríšou]] výrazne oslabil rímske pozície na východe. Cisár totiž súhlasil s odstúpením rozsiahlych území na východe impéria a nárokov na [[Arménsko]] v prospech Perzie.


Čo sa týka vnútorných záležitostí ríše, Iovianus zrušil všetky náboženské reformy cisára Apostatu, a tým opäť zaručil kresťanstvu hegemóniu v oblasti náboženstva Rímskej ríše. Viac toho ale spraviť nestihol, zomrel totiž už v roku 364.
Čo sa týka vnútorných záležitostí ríše, Iovianus zrušil všetky náboženské reformy cisára [[Iulianus Apostata|Iulianusa Apostatu]], a tým opäť zaručil kresťanstvu hegemóniu v oblasti náboženstva Rímskej ríše. Viac toho ale spraviť nestihol, zomrel totiž už v roku 364. Nastúpil na trón vo veľmi ťažkej situácii a na reformy v podstate ani nemal čas. Jeho nástupcom sa stal [[Valentinián I.]] (''Flavius Valentinianus)''.
Nevládol ani rok a jeho vláda nebola ničím prospešná pre ríšu (musíme si ale uvedomiť, že nastúpil na trón vo veľmi ťažkej situácii a na reformy v podstate ani nemal čas). Jeho nástupcom sa stal [[Valentinián I.]] (''Flavius Valentinianus)''.


== Literatúra ==
== Literatúra ==
* V. Zamarovský, Dejiny písané Rímom, Bratislava 2002
* [[Vojtech Zamarovský|V. Zamarovský]], ''Dejiny písané Rímom'', Bratislava 2002


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==
{{projekt|commons=Category:Iovianus}}
{{projekt|commons=Category:Iovianus}}



{{Infobox Vládca(2) |
{{Infobox Vládca(2) |
Riadok 27: Riadok 23:
}}
}}


[[Kategória:Narodenia v 331]]

[[Kategória:Úmrtia v 364]]
[[Kategória:Cisári starovekého Ríma]]
[[Kategória:Cisári starovekého Ríma]]



Verzia z 14:08, 23. január 2010

Iovianus

Iovianus (* 331, Singidunum - † 17. február 364, Dadastana, Turecko), známy tiež ako Imperator Caesar Flavius Iovianus Augustus bol od roku 363 rímsky cisár.

Na cisársky trón Rímskej ríše nastúpil v roku 363 ako nástupca Iuliana Apostatu. Iovianus bol čestný muž, ale ako už história mnohokrát ukázala, čestnosť nie je vždy rozhodujúcou vlastnosťou, ktorá by zabezpečila silu a veľkosť panovníka. Nebolo tomu tak ani v tomto prípade. Iovianovi na rozdiel od jeho predchodcu chýbala energickosť a rozhodnosť. Podarilo sa mu síce zvyšky Apostatovho vojska doviesť bezpečne späť domov, ako diplomat však veľké úspechy nedosiahol. Následný mier uzavretý s Perzskou ríšou výrazne oslabil rímske pozície na východe. Cisár totiž súhlasil s odstúpením rozsiahlych území na východe impéria a nárokov na Arménsko v prospech Perzie.

Čo sa týka vnútorných záležitostí ríše, Iovianus zrušil všetky náboženské reformy cisára Iulianusa Apostatu, a tým opäť zaručil kresťanstvu hegemóniu v oblasti náboženstva Rímskej ríše. Viac toho ale spraviť nestihol, zomrel totiž už v roku 364. Nastúpil na trón vo veľmi ťažkej situácii a na reformy v podstate ani nemal čas. Jeho nástupcom sa stal Valentinián I. (Flavius Valentinianus).

Literatúra

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Iovianus

Šablóna:Infobox Vládca(2)