Rudyard Kipling: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TobeBot (diskusia | príspevky)
SieBot (diskusia | príspevky)
Riadok 112: Riadok 112:
[[lv:Radjerds Kiplings]]
[[lv:Radjerds Kiplings]]
[[mk:Радјард Киплинг]]
[[mk:Радјард Киплинг]]
[[ml:റുഡ്യാര്‍ഡ് കിപ്ലിംഗ്]]
[[ml:റുഡ്യാർഡ് കിപ്ലിംഗ്]]
[[mr:रुड्यार्ड किप्लिंग]]
[[mr:रुड्यार्ड किप्लिंग]]
[[ms:Rudyard Kipling]]
[[ms:Rudyard Kipling]]

Verzia z 13:26, 6. február 2010

Rudyard Kipling
britský spisovateľ
britský spisovateľ
Narodenie30. december 1865
Bombaj, India
Úmrtie18. január 1936
Londýn, Spojené kráľovstvo
PodpisRudyard Kipling, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Rudyard Kipling
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Rudyard Kipling
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Joseph Rudyard Kipling (* 30. december 1865, Bombaj – † 18. január 1936, Londýn) bol britský spisovateľ, novinár a básnik, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1907).

Životopis

Narodil sa v Bombaji ako syn maliara pracujúceho pre britskú koloniálnu správu. Jeho otec vyučoval na umeleckej škole, neskôr pôsobil ako správca múzea v Pandžábe. Detstvo prežil v Indii, a už od malička bol oboznámený s hindustánskym jazykom prostredníctvom domorodých sluhov, ktorí ho obklopovali. Ako šesťročného ho poslali so sestrou Beatrice k príbuzným do Anglicka za výchovou a vzdelaním. Vojenskú kariéru mu prekazila jeho krátkozrakosť a štúdium na univerzite vyžadovalo príliš vysoké finančné zabezpečenie, takže sa Kipling v roku 1881 vrátil k rodičom do Indie.Začal pracovať ako redaktor novín v Lahore a zároveň publikovať svoje prvé básne.

V 80. rokoch 19. storočia sa definitívne presadil ako básnik, neskôr i ako prozaik, a podnikol cesty do Číny, Japonska a Spojených štátov. Po sobáši s Američankou Caroline Balestierovou (v roku 1892) žil štyri roky vo Vermonte, USA. Do tohto obdobia spadá aj začiatok jeho tvorby pre mládež – slávnej „Knihy džunglí“. Často sa cítil osamelý a ani manželka ho nedokázala zbaviť tohto samotárstva.

V Londýne, kam sa presťahoval, vydal svoje ďalšie romány a stále písal i poéziu. Vo vlasti bol oceňovaný hlavne ako básnik ospevujúci mužnosť a vlastenectvo, jeho príbehy pre mládež neboli tak vyzdvihované. Prelom storočia potom znamenal vrchol jeho literárnych úspechov, ktoré vyvrcholili udelením Nobelovej ceny v roku 1907.

Napriek tomu, že písal až do začiatku 30. rokov 20. storočia, nedosiahol už predošlé úspechy. Naviac ťažko niesol smrť svojho syna Johna na bojisku 1. svetovej vojny. Po spisovateľovej smrti (zomrel na mozgovú mŕtvicu) vyšla v roku 1937 jeho autobiografia „Something of Myself“ (Niečo o mne).

Kipling ukazuje britské impérium ešte v plnej sile a veľkosti, ako presvedčený vlastenec a humanista zobrazuje Britov vo vzťahu k Indom ako veľkých bielych bratov s povinnosťou viesť ich a učiť – tzv. „Bremeno bieleho muža“. Neskôr bol preto často označovaný za imperialistu a ohnivého zástancu kolonializmu, ale nikto mu nemohol uprieť talent veľkého rozprávača. Preslávená je najmä jeho báseň „If“ (Keď).

Dielo (neúplné)

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora:

Iné projekty

Externé zdroje

Šablóna:Nositelia Nobelovej ceny za literatúru

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA