Robert Burns: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Ra1n (diskusia | príspevky)
d na úpravu
úpravy
Riadok 1: Riadok 1:
{{Na úpravu}}
{{Bezzdroja}}
{{Infobox Osobnosť
'''Robert Burns''' (*[[1759]] – †[[1796]]) bol najväčším Škótskym básnikom, ktorý významne prispel k romantizácii Škótska. Z jeho básní sa väčšina zachovala v podobe piesní – svoju poéziu písal k existujúcim melódiám, ktorým takýmto spôsobom zabezpečil „nesmrteľnosť“. Hoci vedel trochu hrať na husliach, nebol hudobníkom. Svojimi asi 200 básňami prispel do hudobnej zbierky Jamesa Johnsona Scots Musical Museum (Škótske hudobné múzeum, 1787 – 1803), čím zatienil aj úsilie samotného iniciátora Johnsona. Zo samotného názvu zbierky „múzeum“ vyplýva, že sa v nej nachádzajú rôzne staré melódie. Najpopulárnejšou Burnsovou básňou – piesňou je svetoznáma [[Auld Lang Syne]] ("Na staré časy"). Z veľkého množstva jeho ďalších piesní stoja za zmienku Ae fond kiss, A Man's A Man for A' That, Ae Fond Kiss, Scots Wha Hae, Tam O'Shanter, ktoré sa podobne ako Auld Lang Syne prednášajú na „[[Burns Night]]“.
|Meno = Robert Burns
|Portrét =
|Veľkosť obrázka = 230px
|Popis =
|Dátum narodenia = [[1759]]
|Miesto narodenia =
|Dátum úmrtia = [[1796]]
|Miesto úmrtia =
}}
'''Robert Burns''' (* [[1759]] – † [[1796]]) bol významným [[škótsko|škótskym]] [[básnik]]om, ktorý prispel k romantizácii Škótska. Jeho básne sa väčšinou zachovali v podobe piesní – svoju poéziu písal k existujúcim melódiám, ktorým takýmto spôsobom zabezpečil „nesmrteľnosť“. Hoci vedel trochu hrať na [[husle|husliach]], nebol hudobníkom.

Svojimi asi 200 básňami prispel do hudobnej zbierky Jamesa Johnsona v Scots Musical Museum (Škótske hudobné múzeum, 1787 – 1803), čím zatienil aj úsilie samotného iniciátora Johnsona. Najpopulárnejšou Burnsovou básňou – piesňou je [[Auld Lang Syne]] ("Na staré časy"). Z veľkého množstva jeho ďalších piesní stoja za zmienku „Ae fond kiss“, „A Man's A Man for A' That“, „Scots Wha Hae“, „Tam O'Shanter“, ktoré sa podobne ako Auld Lang Syne prednášajú na „[[Burns Night]]“.


[[Kategória:Škótski básnici]]
[[Kategória:Narodenia v 1759|Burns, Robert]]
[[Kategória:Úmrtia v 1796|Burns, Robert]]

Verzia z 21:21, 8. február 2010

Šablóna:Bezzdroja

Robert Burns
Robert Burns
Narodenie1759
Úmrtie1796
PodpisRobert Burns, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkarobertburns.org
Projekt
Guttenberg
Robert Burns
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Burns

Robert Burns (* 1759 – † 1796) bol významným škótskym básnikom, ktorý prispel k romantizácii Škótska. Jeho básne sa väčšinou zachovali v podobe piesní – svoju poéziu písal k existujúcim melódiám, ktorým takýmto spôsobom zabezpečil „nesmrteľnosť“. Hoci vedel trochu hrať na husliach, nebol hudobníkom.

Svojimi asi 200 básňami prispel do hudobnej zbierky Jamesa Johnsona v Scots Musical Museum (Škótske hudobné múzeum, 1787 – 1803), čím zatienil aj úsilie samotného iniciátora Johnsona. Najpopulárnejšou Burnsovou básňou – piesňou je Auld Lang Syne ("Na staré časy"). Z veľkého množstva jeho ďalších piesní stoja za zmienku „Ae fond kiss“, „A Man's A Man for A' That“, „Scots Wha Hae“, „Tam O'Shanter“, ktoré sa podobne ako Auld Lang Syne prednášajú na „Burns Night“.