Iliada: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: af:Ilias
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: kk:Илиада
Riadok 63: Riadok 63:
[[ja:イーリアス]]
[[ja:イーリアス]]
[[ka:ილიადა]]
[[ka:ილიადა]]
[[kk:Илиада]]
[[kn:ಇಲಿಯಡ್]]
[[kn:ಇಲಿಯಡ್]]
[[ko:일리아스]]
[[ko:일리아스]]

Verzia z 21:03, 6. marec 2010

Iliada alebo Ilias (gr. Ἰλιάς - Ílias, dodatočne aj Ἰλιάδος - Iliados) je prvá z dvoch veľkých epických básni (eposov), ktorých autorstvo sa pripisuje Homérovi. Homérovym druhým veľkým eposom je Odysea.

Prepokladá sa, že Iliada bola napísaná niekedy v rozpätí rokov 800 až 750 pred Kr. Obsahuje 15 696 hexametrových veršov (veršov, ktoré sa skladajú spravidla zo šiestich daktylských a spondejských stôp) a dejovo sa dotýka posledných 51 dní desaťročnej vojny s retrospektívami, z ktorých sa dozvedáme o celkovom priebehu bojov.

Achilles a Patroklos, 6. stor. pred Kr.

Obsah

V dvadsiatich štyroch spevoch sa opisuje priebeh trójskej vojny. V prvom speve dochádza k sporu medzi Agamemnomom, vrchným veliteľom gréckych vojsk a najudatnejším bojovníkom Achillom. Boje pred Trójou pokračujú, ale Achilles sa ich nezúčastní, pretože mu zoberú jeho väzeňkyňu.Trójania získavajú postupne v boji prevahu a zastaví ich až Achillov priateľ Patroklos. Keď ho však trójsky bojovník Hektor zabije, pretože si myslí, že je to sám Achilles, Achilles sa rozhodne pomstiť priateľa. Zaženie trójske vojská späť do mesta a zabije Hektora. Pohrebom Hektora sa Iliada, odohrávajúca sa iba 51 dní, končí. V jednotlivých epizódach eposu sú postupne predstavovaní urodzení bojovníci v gréckom i trójskom vojsku a sú spomínané predchádzajúce vojnové udalosti a pripomínané niektoré mytologické príbehy. V obidvoch Homérových eposoch (Ilias,Odysea)je človek podriadený vôli bohov.

Externé odkazy

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Iliada

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA