Rafina: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d výhonok
výhonok
Riadok 5: Riadok 5:
==História==
==História==


Územie je osídlené už od prehistorickej doby. V staroveku bola Rafina známa ako Αραφήν (Arafin) a svoje meno nesie podľa jedného atického hrdinu. V 19 stor. tu žilo iba pár rodín [[Arvaniti|Arvanitov]]. Moderné mesto tu bolo založené v roku 1923, po Grécko-tureckej výmene obyvateľstva, kedy sa tu usadili tisícky [[Maloázijskí Gréci|Maloázijských Grékov]] z mesta [[Triglia]] v [[Turecko|Turecku]].
Územie je osídlené už od prehistorickej doby. V [[starovek]]u bola Rafina známa ako Αραφήν (Arafin) a svoje meno nesie podľa jedného atického hrdinu. V [[19. storočí]] tu žilo iba pár rodín [[Arvaniti|Arvanitov]]. Moderné mesto tu bolo založené v roku [[1923]], po grécko-tureckej výmene obyvateľstva, kedy sa tu usadili tisícky [[Maloázijskí Gréci|Maloázijských Grékov]] z mesta [[Triglia]] v [[Turecko|Turecku]].


{{grécky výhonok}}


[[Kategória:Mestá v Grécku]]
[[Kategória:Mestá v Grécku]]



{{Geografický výhonok}}


[[ar:رافينا، أتيكي]]
[[ar:رافينا، أتيكي]]

Verzia z 18:19, 26. marec 2010

Súbor:Sunset at the port of Rafina - East Attica.jpg
Kaplnka

Rafina, gr. Ραφήνα je prístavné mesto v Grécku, v kraji Atika. Je vzdialená 25 kilometrov od Atén. Žije tu 11 000 obyvateľov.

História

Územie je osídlené už od prehistorickej doby. V staroveku bola Rafina známa ako Αραφήν (Arafin) a svoje meno nesie podľa jedného atického hrdinu. V 19. storočí tu žilo iba pár rodín Arvanitov. Moderné mesto tu bolo založené v roku 1923, po grécko-tureckej výmene obyvateľstva, kedy sa tu usadili tisícky Maloázijských Grékov z mesta Triglia v Turecku.