Špionáž: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
odstránenie českého textu, pridané kat. a iw, na ďalšiu úpravu
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Na úpravu}}
{{Na úpravu}}
'''Špionáž''' zahŕňa individuálne získavanie informácií, ktoré sú považované za tajné alebo dôverné bez súhlasu držiteľa týchto informácií.
'''Špionáž''' je individuálne získavanie informácií, ktoré sú považované za tajné alebo dôverné bez súhlasu držiteľa týchto informácií.


== Dejiny ==
== Dejiny ==

Verzia z 14:06, 31. máj 2010

Špionáž je individuálne získavanie informácií, ktoré sú považované za tajné alebo dôverné bez súhlasu držiteľa týchto informácií.

Dejiny

Incidenty špionáže sú dobre zdokumentované v celej histórii. Napr. staroveké spisy čínskych a indických vojenských stratégov. Tajných agentov vysiela vláda, keď sa cíti byť ohrozená napr. jadrovými zbraňami. Existujú aj špionážne agentúry zamerané na nelegálny obchod s drogami alebo na boj proti terorizmu.

Riziká špionáže

Riziká špionáže sa líšia. Agenti hostiteľskej krajiny môžu byť deportovaní, uväznení, alebo dokonca popravení. Komunikácia je nevyhnutná pre špionáž a tajné operácie, a tiež je veľká chyba, keď protivník má sofistikovaný prístroj na odhaľovanie a zachytávanie správ (SIGINT).

špionážne organizácie pre národné a nenárodnostné skupiny, ktoré vykonávajú tajné ľudské činnosti. Pre niektorý to bolo z viacerých dôvodov: hodnotenie národných kapacít na strategickej úrovni, varovania o pohybe bezpečnostných a vojenských organizácií, finančných systémov, ochranných opatrení v okolí cieľa.

Druhy informácií

Z hľadiska zadávateľa sa za najdôležitejšie považujú informácie o:

  • politickej situácii, politických stranách, ich predstaviteľoch a nástupcoch
  • ekonomické situácie a všetkých faktorov, ktoré tuto situáciu môžu ovplyvniť
  • možnostiach v oblasti vedy a techniky
  • vojenskom potenciálu, medicíne a plánoch
  • závažnej kriminalite
  • psychologických faktoroch ovplyvňujúcich vyššie zmienené

Šablóna:Vojnový výhonok