Železničná stanica: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: lv:Dzelzceļa stacija
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: jv:Stasiun sepur
Riadok 36: Riadok 36:
[[it:Stazione ferroviaria]]
[[it:Stazione ferroviaria]]
[[ja:鉄道駅]]
[[ja:鉄道駅]]
[[jv:Stasiun sepur]]
[[kn:ರೈಲು ನಿಲ್ದಾಣ]]
[[kn:ರೈಲು ನಿಲ್ದಾಣ]]
[[ko:철도역]]
[[ko:철도역]]

Verzia z 12:23, 6. jún 2010

Hlavný terminál vo Frankfurte nad Mohanom

Železničná stanica je dopravňa s koľajovým rozvetvením, slúžiaca na križovanie a predbiehanie vlakov a so stanoveným rozsahom poskytovaných prepravných služieb.

Po dopravnej stránke umožňuje prechod z jednej koľaje na inú prostredníctvom výhybiek. Tým sa umožní vyhnutie sa vlaku inému vlaku, alebo vozidlu a takisto aj presun jednotlivých vozňov pri posune na rôzne koľaje. Vo veľkých mestách sa pre takúto činnosť (posun) vytvárajú tzv. zriaďovacie stanice. Po prepravnej stránke umožňuje v osobnej doprave zastavenie vlaku pre nástup a výstup cestujúcich na určených, upravených koľajách a nástupištiach, nakládku a vykládku batožiny, zásobovanie reštauračných, bufetových, lôžkových a ležadlových vozňov, manipuláciu pri poštových vozňoch. V nákladnej doprave je to nakládka a vykládka vozňových zásielok, kusových zásielok, zostava nákladných vlakov a ich rozraďovanie, váženie zásielok, tarovanie vozňov, v určených prechodových staniciach colné, špedičné a kontrolné výkony so zásielkami. Podľa veľkosti a rozsahu práce a výkonov sú zaradené do niekoľkých výkonnostných tried:

  • Prípojná stanica je dopravňa do ktorej je zaústená trať s diaľkovo obsluhovaným zabezpečovacím zariadením, alebo trať so zjednodušeným riadením dopravy.
  • Riadiaca stanica je dopravňa obsadená oprávneným zamestnancom, ktorý riadi dopravu na príslušnej (celej) trati s diaľkovo obsluhovaným zabezpečovacím zariadením, alebo so zjednodušeným riadením dopravy.

Externé odkazy