Wilmington (Delaware): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: lt:Vilmingtonas
Riadok 36: Riadok 36:
[[ja:ウィルミントン (デラウェア州)]]
[[ja:ウィルミントン (デラウェア州)]]
[[ko:윌밍턴 (델라웨어 주)]]
[[ko:윌밍턴 (델라웨어 주)]]
[[lt:Vilmingtonas]]
[[ms:Wilmington, Delaware]]
[[ms:Wilmington, Delaware]]
[[nl:Wilmington (Delaware)]]
[[nl:Wilmington (Delaware)]]

Verzia z 18:46, 15. jún 2010

Mesto Wilmington

Wilmington je mesto v Spojených štátoch amerických, v severnej časti štátu Delaware. Je sídlom New Castle County, má rozlohu 44,1 km² (z toho 16,0 km² je voda) a žije tu 72 664 obyvateľov (2000). Je to najľudnatejšie mesto v Delaware a je súčasťou metropolitnej oblasti Delaware Valley, v rámci aglomerácie Philadelphie.

Rozkladá sa v ústí rieky Delaware River do zálivu Delaware Bay, mestom preteká rieka Christina River, do nej ústi Brandywine Creek. Leží juhozápadne od Philadelphie.

Prvá kolónia na mieste dnešného mesta bola založená Švédmi v roku 1638. V roku 1655 kolónia prešla do vlastníctva Holanďanov a v roku 1664 Britov. V roku 1739 bol zmenený názov z Willington (podľa prvého britského osadníka Thomasa Willinga) na Wilmington (na počesť Spencera Comptona, grófa z Wilmingtonu).

Z viacerých inštitúcií, ktoré sídlia v meste, sú to napr. Rockwood Museum, Grand Opera House, Old Brandywine Academy, Delaware College of Art and Design, University of Delaware a iné. V severnej časti mesta sa rozprestierajú viaceré parky a tiež zoologická záhrada Brandywine Zoo. Juhozápadne od mesta sa nachádza lokálne letisko New Castle County Airport.

Externé odkazy

Šablóna:USA-geo-výhonok