Česmenský chrám: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d štylistika
Sudo77(new) (diskusia | príspevky)
commons, wikilinky, interwiki
Riadok 1: Riadok 1:
[[Obrázok:Tschesme Kirche.jpg|thumb|right|Česmenský kostol 1995]]
[[Obrázok:Tschesme Kirche.jpg|thumb|right|Česmenský kostol 1995]]
'''Česmenský kostol, Kostol narodenia Jána Krstiteľa''' , Це́рковь Рождества́ свято́го Иоа́нна Предте́чи (Чесме́нская) je pravoslávny [[kostol]] v [[Petrohrad|Petrohrade]], ktorý sa nachádza na ceste do [[Carskoje Selo|Cárskeho Sela]]. Postavený bol na počesť víťazstva ruských námorníkov v roku [[1770]] nad Turkami v [[Rusko-turecká vojna|rusko-tureckej vojne]] v Česmenskom zálive v [[Egejské more|Egejskom mori]].


== História ==
'''Česmenský kostol, Kostol narodenia Jána Krstiteľa''' , Це́рковь Рождества́ свято́го Иоа́нна Предте́чи (Чесме́нская) je pravoslávny kostol v Sankt Peterburgu, ktorý sa nachádza na ceste do Cárskeho Sela. Postavený bol na počesť víťazstva ruských námorníkov v roku [[1770]] nad Turkami v rusko-tureckej vojne v Česmenskom zálive v Egejskom mori.
[[Chrám]] sa začal stavať v roku [[1777]] a dokončený bol v roku [[1780]]. Hlavným architektom bol [[G.F. Veldten]]. [[Chrám]] symbolizoval víťazstvo ruských námorníkov nad tureckou flotilou v Egejskom mori za vlády [[Katarína II. (Rusko)|Kataríny II.]] Preto je považovaný aj za chrám ruského námorníctva. Postavený bol v neogotickom architektonickom štýle a upúta svojou červeno-bielou farbou. Počas komunistickej diktatúry bol pravoslávnej cirkvi odobratý a využívaný na svetské účely. Práve v tomto čase bol poškodený a devastovaný. Komunisti ho využívali ako pracovný tábor, neskôr archív, potom ústav automobilovej mechaniky a nakoniec ako [[múzeum]]. V roku [[1960]] sa začalo s rekonštrukčnými prácami.
=== História ===

[[Chrám]] sa začal stavať v roku [[1777]] a dokončený bol v roku 1780. Hlavným architektom bol [[G.F. Veldten]]. [[Chrám]] symbolizoval víťazstvo ruských námorníkov nad tureckou flotilou v Egejskom mori za vlády Kataríny II. Preto je považovaný aj za chrám ruského námorníctva. Postavený bol v neogotickom architektonickom štýle a upúta svojou červeno-bielou farbou. Počas komunistickej diktatúry bol pravoslávnej cirkvi odobratý a využívaný na svetské účely. Práve v tomto čase bol poškodený a devastovaný. Komunisti ho využívali ako pracovný tábor, neskôr archív, potom ústav automobilovej mechaniky a nakoniec ako [[múzeum]]. V roku 1960 sa začalo s rekonštrukčnými prácami.
=== Súčasnosť ===
== Súčasnosť ==
V roku 1991 sa začali v chráme slúžiť pravoslávne [[bohoslužby]] a v roku 1994 bol vrátený pravoslávnej cirkvi. Kostol musel byť opravovaný a v súčasnosti slúži ako [[múzeum]] i ako [[chrám]].
V roku [[1991]] sa začali v chráme slúžiť pravoslávne [[bohoslužby]] a v roku [[1994]] bol vrátený pravoslávnej cirkvi. Kostol musel byť opravovaný a v súčasnosti slúži ako [[múzeum]] i ako [[chrám]].

=== Externé odkazy ===
== Iné projekty ==
{{projekt|commons=Category:Chesme Church}}

== Externé odkazy ==
* [http://sobory.ru/article/index.html?object=1517 Церковь Рождества Иоанна Предтечи]
* [http://sobory.ru/article/index.html?object=1517 Церковь Рождества Иоанна Предтечи]


[[Kategória:Stavby v Petrohrade]]
[[Kategória:Stavby v Petrohrade]]
[[Kategória:Chrámy v Rusku]]
[[Kategória:Chrámy v Rusku]]

[[ar:كنيسة شيسم]]
[[de:Tschesmensker Kirche]]
[[en:Chesme Church]]
[[fr:Église de Tchesmé]]
[[mk:Чесменска црква]]
[[nl:Tsjesme-kerk]]
[[ru:Чесменская церковь]]
[[fi:Çeşmen kirkko]]
[[zh:切斯马教堂]]

Verzia z 18:05, 27. júl 2010

Česmenský kostol 1995

Česmenský kostol, Kostol narodenia Jána Krstiteľa , Це́рковь Рождества́ свято́го Иоа́нна Предте́чи (Чесме́нская) je pravoslávny kostol v Petrohrade, ktorý sa nachádza na ceste do Cárskeho Sela. Postavený bol na počesť víťazstva ruských námorníkov v roku 1770 nad Turkami v rusko-tureckej vojne v Česmenskom zálive v Egejskom mori.

História

Chrám sa začal stavať v roku 1777 a dokončený bol v roku 1780. Hlavným architektom bol G.F. Veldten. Chrám symbolizoval víťazstvo ruských námorníkov nad tureckou flotilou v Egejskom mori za vlády Kataríny II. Preto je považovaný aj za chrám ruského námorníctva. Postavený bol v neogotickom architektonickom štýle a upúta svojou červeno-bielou farbou. Počas komunistickej diktatúry bol pravoslávnej cirkvi odobratý a využívaný na svetské účely. Práve v tomto čase bol poškodený a devastovaný. Komunisti ho využívali ako pracovný tábor, neskôr archív, potom ústav automobilovej mechaniky a nakoniec ako múzeum. V roku 1960 sa začalo s rekonštrukčnými prácami.

Súčasnosť

V roku 1991 sa začali v chráme slúžiť pravoslávne bohoslužby a v roku 1994 bol vrátený pravoslávnej cirkvi. Kostol musel byť opravovaný a v súčasnosti slúži ako múzeum i ako chrám.

Iné projekty

Externé odkazy