Objektovo orientované programovanie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
→‎Koncept OOP: Oprava nefunkcneho linku
Riadok 12: Riadok 12:
Objekt - premenná typu trieda.
Objekt - premenná typu trieda.


Existuje mnoho programovacích jazykov používajúcich princíp OOP, napr.: [[Visual Basic]], [[C++]], [[C#]], [[Java]], [[Python]] a mnoho iných.
Existuje mnoho programovacích jazykov používajúcich princíp OOP, napr.: [[Visual Basic]], [[C++]], [[C Sharp]], [[Java]], [[Python]] a mnoho iných.


{{informatický výhonok}}
{{informatický výhonok}}

Verzia z 06:32, 23. september 2010

Objektové programovanie alebo objektovo orientované programovanie ( z angl. Object-oriented programming, skratka OOP) je metodika vývoja softvéru založená na používaní dátových štruktúr zvaných objekty a ich interakcie na vývoj aplikácií. Pricípy objektového programovania boli rozpracované už v 70. rokoch 20. storočia, no širšie sa vo vývoji softvéru začalo uplatňovať až v koncom 20. storočia. V súčasnosti existuje veľa jazykov využívajúcich princípy OOP.

Koncept OOP

Objekty majú svoje vlastnosti, metódy a udalosti, pomocou ktorých objekt vykonáva určité činnosti na ktoré bol naprogramovaný.

Z obsahového hľadiska vlastnosti typu trieda sú vo svojej podstate položky typu záznam. Metódy a udalosti sú svojim charakterom funkcie a procedúry.

Udalosťou sa nazýva každá zmena stavových veličín, napr. Click, DoubleClick, stlačenie klávesy na klávesnici, impulz z časovača, Zmena veľkosti okna, zatvorenie okna.

Základom objektového programovania je dátový typ trieda. Dátový typ trieda je odvodený dátový typ a vychádza z dátového typu štruktúra (v jazyku Pascal, Delphi - záznam).

Objekt - premenná typu trieda.

Existuje mnoho programovacích jazykov používajúcich princíp OOP, napr.: Visual Basic, C++, C Sharp, Java, Python a mnoho iných.

Šablóna:Link FA