Spln: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RedBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: fa:بدر (ماه)
Bez shrnutí editace
Riadok 6: Riadok 6:


Spln je jediná fáza Mesiaca, pri ktorej je možné pozorovať [[zatmenie Mesiaca]], avšak pretože rovina obežnej dráhy Mesiaca nie je rovnobežná s [[ekliptika|ekliptikou]], nenastávajú zatmenia Mesiaca pri každom splne.
Spln je jediná fáza Mesiaca, pri ktorej je možné pozorovať [[zatmenie Mesiaca]], avšak pretože rovina obežnej dráhy Mesiaca nie je rovnobežná s [[ekliptika|ekliptikou]], nenastávajú zatmenia Mesiaca pri každom splne.

Počas splnu môžeme pociťovať nepokoj, podráždenosť, mať zlý spánok, bolesti hlavy. Na svet vtedy prichádza viac detí, je viac nehôd. Počas splnu bývajú ľudia „námesační“, rany krvácajú oveľa silnejšie, hojenie rán v týchto dňoch je oveľa problematickejšie. Telo zadŕža vodu, hromadí ju v tkanivách, väzivo mäkne. Liečivé byliny nazbierané v tento deň majú najväčšiu liečivú silu. Tieto sily môžeme pociťovať už 3 dni pred splnom a taktiež ešte 3 dni po splne.
Spln úplne otvára telo, energia vyžaruje mohutným prúdom. Centrum energie sa nachádza v oblasti pohlavných orgánov. Pri sexuálnom styku nastáva veľký úbytok energie, ktorú musíme dlho nahrádzať, ale organizmus je veľmi intenzívny.


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==

Verzia z 18:04, 25. október 2010

Mesiac v splne

Spln je fáza Mesiaca, kedy je Slnkom osvetlená celá privrátená strana k Zemi.

V splne je Mesiac na opačnej strane od Zeme ako Slnko, čo nastáva v čase, keď má nový Mesiac 14,8 dní. Mesačný disk je tak pre pozorovateľa na Zemi úplne osvetlený.

Spln je jediná fáza Mesiaca, pri ktorej je možné pozorovať zatmenie Mesiaca, avšak pretože rovina obežnej dráhy Mesiaca nie je rovnobežná s ekliptikou, nenastávajú zatmenia Mesiaca pri každom splne.

Počas splnu môžeme pociťovať nepokoj, podráždenosť, mať zlý spánok, bolesti hlavy. Na svet vtedy prichádza viac detí, je viac nehôd. Počas splnu bývajú ľudia „námesační“, rany krvácajú oveľa silnejšie, hojenie rán v týchto dňoch je oveľa problematickejšie. Telo zadŕža vodu, hromadí ju v tkanivách, väzivo mäkne. Liečivé byliny nazbierané v tento deň majú najväčšiu liečivú silu. Tieto sily môžeme pociťovať už 3 dni pred splnom a taktiež ešte 3 dni po splne. Spln úplne otvára telo, energia vyžaruje mohutným prúdom. Centrum energie sa nachádza v oblasti pohlavných orgánov. Pri sexuálnom styku nastáva veľký úbytok energie, ktorú musíme dlho nahrádzať, ale organizmus je veľmi intenzívny.

Pozri aj