Ľudovít I. (Uhorsko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 27: Riadok 27:


== Rodina ==
== Rodina ==
* otec [[Karol I. (Uhorsko)|Karol Róbert]] [[Anjouovci|Anjou]]
* otec [[Karol I. (Uhorsko)|Karol Róbert]] [[Anjouovc|Anjou]]
* matka [[Alžbeta Poľská]], dcéra [[Vladislav I. Lokietok|Vladislava I. Lokietka]]
* matka [[Alžbeta Poľská]], dcéra [[Vladislav I. Lokietok|Vladislava I. Lokietka]]
* 1. manželka [[Margaréta Luxemburská]], dcéra cisára [[Karol IV. (SRR)|Karla IV.]]
* 1. manželka [[Margaréta Luxemburská]], dcéra cisára [[Karol IV. (SRR)|Karla IV.]]

Verzia z 07:37, 20. november 2010

Ľudovít I. Veľký
Ludwik_d%27Anjou.jpg
uhorský a poľský kráľ
Narodenie5. marec 1326
Visegrád
Úmrtie10. september 1382
Trnava
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ľudovít I.

Ľudovít I. alebo Ľudovít Veľký z Anjou (maď. Lajos I. Nagy, poľ. Ludwik Węgierski (Andegaweński) (* 5. marec 1326 Vyšehrad – † 10. september 1382 Trnava) bol od roku 1342 uhorský a od roku 1370 poľský kráľ. Pochovaný je v Stoličnom Belehrade (Székesfehérvár). V roku 1382 zomrel v Trnave vo svojej kúrií (mal zámok aj pri Zvolene).

Život

Na uhorský trón dosadol v roku 1342 a nástupníctvo v Poľsku mu zaistil jeho otec Karol Róbert o tri roky skôr, zmluvou s poľským kráľom. Počiatok jeho vlády bol v znamení vojen s Benátkami o Dalmáciu a Dubrovník, ktoré získal v roku 1358. Po smrti svojho brata Ondreja v roku 1345 sa pokúsil získať neapolskú korunu a v rokoch 1348 - 1350 viedol vojnu s kráľovnou Janou I. Neapolsko sice dobyl, ale potom ako vypukla morová epidémia, bol donútený ustúpiť a ponechal si iba salernské kniežatstvo. Ľudovít I. Veľký si dočasne podrobil tiež Valašsko, Bosnu, Srbsko a Bulharsko, kde potlačil sektu bogomilov. V roku 1366 ho v Pešti navštívil byzantský cisár Ján V. Palailogos a sľúbil opätovné pripojenie východnej cirkvi k Rímu, ak kresťanská Európa podporí Byzanciu proti Turkom. V nasledujúcom roku Ľudovít uzavrel vo Viterbe sedemročné spojenectvo s cisárom Karolom IV., ktoré zahŕňalo vzájomnú podporu v Taliansku. Svoju dcéru Máriu, ktorá sa stala dedičkou uhorského trónu, vydal v roku 1372 za cisárovho najmladšieho syna Žigmunda I. Luxemburského.

Po smrti svojho bezdetného strýka Kazimíra III. sa stal v roku 1370 tiež poľským kráľom, čím vznikla uhorsko-poľská personálna únia. Na počesť svojej korunovácie podnikol krížovú výpravu proti Litovcom a dobyl Červenú Rus, ktorú k neľúbosti poľskej šľachty pripojil k Uhorsku. V roku 1374 zahájil vojenskú výpravu proti Turkom a podarilo sa mu zvíťaziť nad sultánom Muradom I.. Aj tak však nedokázal znovu získať balkánske kniežatstvá, ktoré sa v nasledujúcich rokoch od Uhorska definitívne odtrhli. Po smrti Ľudovíta I. Veľkého sa dedičkou poľského trónu stala jeho dcéra Hedviga (Jadwiga). Za jeho vlády dosiahlo Uhorské kráľovstvo postavenie európskej veľmoci a prežívalo rozkvet. Kráľ sa proti magnátom opieral o nižšiu šľachtu a mestá, ktorým poskytoval početné privilégia. Rovnako podporoval hospodársky a kultúrny rozvoj krajiny. V roku 1367 založil prvú uhorskú univerzitu. V roku 1382 zomrel v Trnave vo svojej kúrií (mal zámok aj pri Zvolene). Na mieste kúrie v Trnave stojí pošta a je tam pamätná tabuľa.

Vojna Grzymalitov s Naleczovcami

Vo Veľkopoľsku za vlády Ľudovíta z Anjou vzrastal vzdor proti jeho kráľovskej vláde. Opozíciu zastupoval bohatý rod Naleczovcov a na strane kráľa a jeho prívržencov stál rod Grzymalitov. Po kráľovej smrti došlo k otvorenému konfliktu a vojne, ktorá trvala po celý rok 1383. Veľkopoľsko a Mazovsko boli veľmi zničené aj napriek tomu, že sa v tejto vojne neuskutočnila žiadna väčšia bitka.[1]

Rodina

Iné projekty

Referencie

  1. SIENKIEWICZ, H.: Križiaci, Slovenský spisovateľ, 1972, str. 797, Vysvetlivky


Šablóna:Infobox Vládca(2)

Šablóna:Infobox Vládca(2)


Šablóna:Link FA