DNA polymeráza: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Eryn Blaireová (diskusia | príspevky)
d wikilinky, kategórie
Bez shrnutí editace
Riadok 11: Riadok 11:
DNA polymeráza I nukleofilne atakuje 3-OH koniec primeru (štartéru) na [[atóm]] [[fosfor]]u dNTP (deoxyribonukleotidu-5-fosfátu). Tvorí sa fosfodiesterová väzba a uvolní sa [[pyrofosfát]] (O-P-P-O), ktorý môže byť ďalej premenený na anorganický [[fosfát]].
DNA polymeráza I nukleofilne atakuje 3-OH koniec primeru (štartéru) na [[atóm]] [[fosfor]]u dNTP (deoxyribonukleotidu-5-fosfátu). Tvorí sa fosfodiesterová väzba a uvolní sa [[pyrofosfát]] (O-P-P-O), ktorý môže byť ďalej premenený na anorganický [[fosfát]].


Najdôležitejšou vlastnosťou DNA polymerázy je, že pripája deoxyribonukleotidy v takom poradí, ktoré priamo určuje templát. DNA polymeráza I pôsobý tiež ako [[exonukleáza]]. Enzým sa podieľa na rozštiepený dvojzávitnice DNA a na hydrolytickom odbúravaný reťazca [[deoxyribonukleová kyselina|DNA]] od 3-OH konca článok po článku. Ide teda o 3→5 exonukleázu. Táto exonukleázova aktivita významne napomáha k spresneniu replikácie DNA.
Najdôležitejšou vlastnosťou DNA polymerázy je, že pripája deoxyribonukleotidy v takom poradí, ktoré priamo určuje templát. DNA polymeráza I pôsobý tiež ako [[exonukleáza]]. Enzým sa podieľa na rozštiepený dvojzávitnice DNA a na hydrolytickom odbúravaný reťazca [[deoxyribonukleová kyselina|DNA]] od 3-OH konca článok po článku. Ide teda o 3´→5´ exonukleázu. Táto exonukleázova aktivita významne napomáha k spresneniu replikácie DNA.


DNA polymeráza I tiež hydrolyzuje DNA od 5-OH konca reťazca. Tato 5→3 nukleázova aktivita je však celkom odlišna od 3→5 exonukleázovej aktivity. [[Chemická energia#Štiepenie|Štiepenie]] prebieha vnútri reťazca v dvojzávitnicovej oblasti. Táto funkcia je klúčová, pretože odbúrava primer. Okrem toho sa opravujú niektoré poruchy.
DNA polymeráza I tiež hydrolyzuje DNA od 5-fosfátového konca reťazca. Tato 5´→3´ nukleázova aktivita je však celkom odlišna od 3´→5´ exonukleázovej aktivity. [[Chemická energia#Štiepenie|Štiepenie]] prebieha vnútri reťazca v dvojzávitnicovej oblasti. Táto funkcia je klúčová, pretože odbúrava primer. Okrem toho sa opravujú niektoré poruchy.


DNA polymeráza I obsahuje tri aktívne centrá, ktoré su rozdielne. Tento enzým bol rozštiepený [[proteáza]]my na malý fragment, ktorý obsahuje celú čast molekuly odpovednú za 5→3 nukleazovú aktivitu (odbúrava primér), a na ostávajúci fragment veľký alebo [[Klenowov fragment]], ktorý obsahuje ostatné dve funkcie.
DNA polymeráza I obsahuje tri aktívne centrá, ktoré su rozdielne. Tento enzým bol rozštiepený [[proteáza]]my na malý fragment, ktorý obsahuje celú čast molekuly odpovednú za 5´→3´ nukleazovú aktivitu (odbúrava primér), a na ostávajúci fragment veľký alebo [[Klenowov fragment]], ktorý obsahuje ostatné dve funkcie.


== DNA polymeráza II, III ==
== DNA polymeráza II, III ==
Tieto enzýmy majú rovnaké dve enzýmové aktivity: polymerázovú 3-5, exonukleázovú, nevykazujú však 5→3 nukleázovú aktivitu. Funkcia [[in vivo]] je známa iba pre DNA polymerázu III, ktorá syntetizuje väčšinu novej DNA, zatiaľ čo DNA polymeráza I odbúrava primery a vypĺňa vzniknuté medzery v reťazci DNA.
Tieto enzýmy majú rovnaké dve enzýmové aktivity: polymerázovú 5´-3´, exonukleázovú, nevykazujú však 5´→3´ nukleázovú aktivitu. Funkcia [[in vivo]] je známa iba pre DNA polymerázu III, ktorá syntetizuje väčšinu novej DNA, zatiaľ čo DNA polymeráza I odbúrava primery a vypĺňa vzniknuté medzery v reťazci DNA.


== DNA Ligáza ==
== DNA Ligáza ==

Verzia z 15:19, 9. január 2011

3D štruktúra DNA väzby helix-hairpin-helix motívy v ľudskej DNA polymeráze beta.

DNA polymerázyenzýmy participujúce na syntéze DNA, ktoré sa podieľajú na jej samotnej replikácii. Poznáme niekoľko druhov prokaryotických aj eukaryotických DNA polymeráz, pričom všetky dokážu pripájať deoxyribonukleozid-5´-monofosfáty (dNMP) k 3´-OH koncu systetizovaného reťazca. DNA-ligázy katalyzujú spojenie fosfodiesterových väzieb.

Všetky DNA-polymerázy predlžujú reťazec novosyntetizovanej molekuly DNA v smere 5´-3´, preto hovoríme, že majú 5´, 3´-polymerázovú aktivitu. Niektoré sú schopné nukleotidy z reťazca aj odstraňovať, čiže majú tzv. exonukleázovú aktivitu.

DNA polymeráza I

Katalyzuje postupné pripojovanie deoxyribonukleotidov k voľnej 3-OH skupine 3-konca úseku novovznikajúcej DNA, ktorý sa predlžuje. Deoxyribonukleotidy pripája na začiatok primeru, nasyntetizovaného úseku RNA ktorý sa ako prvý pripevní na kodogénne vlákno — vlákno ktoré sa syntetizuje, teda templát (matricu).

Pre funkciu DNA polymerázy I je nevyhnutná prítomnost Mg2+ iónov. DNA polymeráza I nukleofilne atakuje 3-OH koniec primeru (štartéru) na atóm fosforu dNTP (deoxyribonukleotidu-5-fosfátu). Tvorí sa fosfodiesterová väzba a uvolní sa pyrofosfát (O-P-P-O), ktorý môže byť ďalej premenený na anorganický fosfát.

Najdôležitejšou vlastnosťou DNA polymerázy je, že pripája deoxyribonukleotidy v takom poradí, ktoré priamo určuje templát. DNA polymeráza I pôsobý tiež ako exonukleáza. Enzým sa podieľa na rozštiepený dvojzávitnice DNA a na hydrolytickom odbúravaný reťazca DNA od 3-OH konca článok po článku. Ide teda o 3´→5´ exonukleázu. Táto exonukleázova aktivita významne napomáha k spresneniu replikácie DNA.

DNA polymeráza I tiež hydrolyzuje DNA od 5-fosfátového konca reťazca. Tato 5´→3´ nukleázova aktivita je však celkom odlišna od 3´→5´ exonukleázovej aktivity. Štiepenie prebieha vnútri reťazca v dvojzávitnicovej oblasti. Táto funkcia je klúčová, pretože odbúrava primer. Okrem toho sa opravujú niektoré poruchy.

DNA polymeráza I obsahuje tri aktívne centrá, ktoré su rozdielne. Tento enzým bol rozštiepený proteázamy na malý fragment, ktorý obsahuje celú čast molekuly odpovednú za 5´→3´ nukleazovú aktivitu (odbúrava primér), a na ostávajúci fragment veľký alebo Klenowov fragment, ktorý obsahuje ostatné dve funkcie.

DNA polymeráza II, III

Tieto enzýmy majú rovnaké dve enzýmové aktivity: polymerázovú 5´-3´, exonukleázovú, nevykazujú však 5´→3´ nukleázovú aktivitu. Funkcia in vivo je známa iba pre DNA polymerázu III, ktorá syntetizuje väčšinu novej DNA, zatiaľ čo DNA polymeráza I odbúrava primery a vypĺňa vzniknuté medzery v reťazci DNA.

DNA Ligáza

Enzým katalyzuje spojenie fosfodiesterových väzieb a to ich tvorbou medzi 3-OH skupinou jedného reťazca DNA a 5-fosfátovou skupinou iného reťazca DNA.