Krajinná sféra: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d wf
Riadok 1: Riadok 1:
Krajinná sfera predstavuje súbor fyzicko-geografickej sféry a socioekonomickej sféry. Fyzicko/geografickú sféru predstavuje príroda ako taká, všetky sféry - litosféra, atmosféra, biosféra, hydrosféra a pedosféra, zatialčo socioekonomickú sféru predstavuje človek s produktami svojej činnosti /napríklad zástavba a pod./.Krajinnú sféru možno rozčlení z množstva hľadísk. Najmenšou jednotkou je geotop, ktory je znazornovany na mapách vekych mierok. Najväčším je krajinná sféra, ktora predstavuje súhrn fyzicko-geografickej a socio-ekonomickej sféry a je znázorňovaná na mapách malých mierok /napr. kontinenty, subkontinenty/.
'''Krajinná sféra''' predstavuje súbor fyzicko-geografickej sféry a socioekonomickej sféry. Fyzicko-geografickú sféru predstavuje príroda ako taká, všetky sféry - [[litosfera]], [[atmosféra]], [[biosféra]], [[hydrosféra]] a [[pedosféra]], zatiaľ čo socioekonomickú sféru predstavuje človek s produktami svojej činnosti (napríklad zástavba a podobne). Krajinnú sféru možno rozčleniť z množstva hľadísk. Najmenšou jednotkou je [[geotop]], ktorý je znázorňovaný na mapách veľkých mierok. Najväčším je krajinná sféra, ktorá predstavuje súhrn fyzicko-geografickej a socio-ekonomickej sféry a je znázorňovaná na mapách malých mierok (napr. kontinenty, subkontinenty).

[[Kategória:Geografia]]

Verzia z 11:39, 7. máj 2006

Krajinná sféra predstavuje súbor fyzicko-geografickej sféry a socioekonomickej sféry. Fyzicko-geografickú sféru predstavuje príroda ako taká, všetky sféry - litosfera, atmosféra, biosféra, hydrosféra a pedosféra, zatiaľ čo socioekonomickú sféru predstavuje človek s produktami svojej činnosti (napríklad zástavba a podobne). Krajinnú sféru možno rozčleniť z množstva hľadísk. Najmenšou jednotkou je geotop, ktorý je znázorňovaný na mapách veľkých mierok. Najväčším je krajinná sféra, ktorá predstavuje súhrn fyzicko-geografickej a socio-ekonomickej sféry a je znázorňovaná na mapách malých mierok (napr. kontinenty, subkontinenty).