Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 87.197.9.97 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Vegbot
EmausBot (diskusia | príspevky)
Riadok 53: Riadok 53:


[[an:Nikolai Rimski-Korsakov]]
[[an:Nikolai Rimski-Korsakov]]
[[ar:ريمسكي كورساكوف]]
[[ar:نيكولاي ريمسكي كورساكوف]]
[[arz:نيقولاي رمسكاي كورساكوف]]
[[arz:نيقولاي رمسكاي كورساكوف]]
[[ast:Rimsky-Korsakov]]
[[ast:Rimsky-Korsakov]]

Verzia z 22:37, 3. február 2011

Toto je článok o o hudobnom skladateľovi. O planétke s podobným názvom pozri 4534 Rimskij-Korsakov.
Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov
Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov
Narodenie18. marec 1844
Tichvin, Ruské impérium
Úmrtie8. jún 1908
Ljubensk, blízko Lugy, Ruské impérium
PodpisNikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov

Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov (rus. Николай Андреевич Римский-Корсаков) (* 18. marec 1844 Tichvin, Ruské impérium - † 8. jún 1908 Ljubensk, blízko Lugy, Ruské impérium) bol ruský hudobný skladateľ.

Život

Rodný dom Rimského-Korsakova v Tichvine

Narodil sa v meste Tichvin, 200 km východne do Petrohradu v aristokratickej rodine. Od detstva sa prejavoval jeho talent aj záujem o hudbu, rodičia však nepovažovali povolanie skladateľa za adekvátne jeho spoločenskému postaveniu a poslali ho študovať na Školu matematických a navigačných vied v Petrohrade. Popri štúdiu sa však venoval hudbe. Neskôr sa stal námorným kapitánom, v mladosti absolvoval plavbu okolo sveta.

Okolo roku 1890, Rimskij-Korsakov ochorel na angínu. Jeho zdravotný stav zhoršovala aj napätá politická situácia a prebiehajúca revolúcia. Koncom decembra 1907 sa jeho choroba začala zhoršovať, čo mu zabránilo v práci. Zomrel na svojom panstve v Ljubensku blízko Lugy 8. júna 1908. Bol pochovaný na Tichvinskom cintoríne v chráme Alexandra Nevského v Petrohrade.

Dielo

Hudbu začal Rimskij-Korsakov študovať až keď mal 27 rokov na petrohradskom konzervatóriu. Zanedlho sa vypracoval na post najvzdelanejšieho umelca v celom Rusku. Bol jedným z členov Mocnej hŕstky. Zbieral a harmonizoval pôvodné ruské ľudové piesne, venoval sa štúdiu starých bylín a dávnych legiend. Zaujala ho svojrázna realita ruského ľudového života. V Rusku niet iného umelca, ktorého dielo by tak hlboko vyvieralo z ľudovej tradície.[chýba zdroj] Tvorivo pracoval aj s piesňovými a tanečnými prvkami iných národností žijúcich na území Ruska. Rimskij-Korsakov vytvoril množstvo symfonických skladieb, z ktorých svetovú popularitu dosiahli Šeherezáda, Španielske capriccio a Veľkonočná ouvertúra.

Operné dielo

Ťažisko jeho hudobného diela spočíva v 15 operách, ktoré písal na Puškinov či Gogoľov námet. Jeho prvé opery majú názvy Pskovanka, Májová noc a Snehulienka. V opere Sadko spracoval starú legendu o kupcovi spevákovi, putujúcom k morskému cárovi, v ktorej sa prelína história s mytológiou, kresťanstvo s pohanstvom.

V komornej opere Mozart a Salieri stelesnil dva kontrastné umelecké princípy, v Cárskej neveste využil ľudský hlas ako hlavný prostriedok na zdramatizovanie deja, v Rozprávke o cárovi Saltánovi so známym intermezzom Let čmeliaka zámerným kontrastom vokálneho a inštrumentálneho výrazu charakterizoval postavy skutočné a neskutočné. V opere Pán vojvodca skomponovanej na historický námet z poľských dejín demonštroval úsilie Poľska v boji proti cárskej nadvláde. Jeho ďalšie opery nesú názvy Kaščej nesmrteľný, Legenda o neviditeľnom meste Kiteži. Spomedzi ostatných vyniká jeho opera Zlatý kohútik.

Mnohé jeho opery vyvolávali vo vládnych kruhoch pobúrenosť, počas premiér niektorých z nich zakročovala polícia.

Médiá

Let čmeliaka

Neal O'Doan a Nancy O'Doan hrajú Let čmeliaka Rimského Korsakova v úprave pre dva klavíry Russela Warnera

Iné projekty

Šablóna:Link FA