Henrich Korutánsky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RedBot (diskusia | príspevky)
Rainbot (diskusia | príspevky)
d Robot automaticky nahradil text: (-t.j. +t. j.)
Riadok 16: Riadok 16:
Jeho prvou manželkou sa začiatkom roku [[1306]] stala [[Anna Přemyslovna]] (* [[1290]] - †[[ 1313]]), najstaršia dcéra českého kráľa [[Václav II.|Václava II.]] a [[Guta Habsburská|Guty Habsburskej]]. Manželstvo ostalo bezdetné.
Jeho prvou manželkou sa začiatkom roku [[1306]] stala [[Anna Přemyslovna]] (* [[1290]] - †[[ 1313]]), najstaršia dcéra českého kráľa [[Václav II.|Václava II.]] a [[Guta Habsburská|Guty Habsburskej]]. Manželstvo ostalo bezdetné.


Druhou manželkou sa po smrti Anny v roku [[1313]] stala [[Adleyta Braunschweinská]] (* okolo [[1300]] - † [[1320]]), dcéra brunšvíckeho vojvodu [[Henrich I. Braunschweinský|Henricha I.]]. Z tohto manželstva sa narodili dve dcéry. Vzhľadom k tomu, že staršia Adleyta bola prehlásená za menejcennú, stala sa mladšia dcéra [[Margita Tirolská|Margita]] (* [[1318]] - † [[1369]]), súdobými kronikármi nelichotivo prezývaná Maultasch (t.j. Pyskatá), jedinou dedičkou korutánsky dŕžav. V roku [[1330]] sa stala manželkou [[Ján Jindřich|Jána Henricha]], druhorodeného syna českého kráľa [[Ján Luxemburský|Jána Luxemburského]].
Druhou manželkou sa po smrti Anny v roku [[1313]] stala [[Adleyta Braunschweinská]] (* okolo [[1300]] - † [[1320]]), dcéra brunšvíckeho vojvodu [[Henrich I. Braunschweinský|Henricha I.]]. Z tohto manželstva sa narodili dve dcéry. Vzhľadom k tomu, že staršia Adleyta bola prehlásená za menejcennú, stala sa mladšia dcéra [[Margita Tirolská|Margita]] (* [[1318]] - † [[1369]]), súdobými kronikármi nelichotivo prezývaná Maultasch (t. j. Pyskatá), jedinou dedičkou korutánsky dŕžav. V roku [[1330]] sa stala manželkou [[Ján Jindřich|Jána Henricha]], druhorodeného syna českého kráľa [[Ján Luxemburský|Jána Luxemburského]].


Tretí raz sa Henrich oženil v roku [[1328]] s [[Beatrix Savojská|Beatrix Savojskou]] (* ? - † [[1331]]), najmladšou dcérou savojského grófa [[Amadeus V.|Amadea V.]] a jeho druhej manželky Márie Brabantskej. Toto manželstvo rovnako ako prvé ostalo bezdetné.
Tretí raz sa Henrich oženil v roku [[1328]] s [[Beatrix Savojská|Beatrix Savojskou]] (* ? - † [[1331]]), najmladšou dcérou savojského grófa [[Amadeus V.|Amadea V.]] a jeho druhej manželky Márie Brabantskej. Toto manželstvo rovnako ako prvé ostalo bezdetné.

Verzia z 12:02, 3. apríl 2011

Henrich Korutánsky (* 1265, † 2. apríl 1335) bol tirolský gróf a korutánsky vojvoda (ako Henrich VI.) v rokoch 12951335, poľský a český kráľ (v rokoch 1306 a 13071310), syn gorického grófa Menharda II. a Alžbety Bavorskej.

Po smrti posledného Přemyslovca

Počas poľského ťaženia kráľa Václava III. v roku 1306 bol Henrich ako zemský hajtman poverený správou českého kráľovstva. Po zavraždení posledného Přemyslovca sa mu ako manželovi najstaršej dedičky rodu Přemyslovcov a najvážnejšiemu kandidátovi na uprázdnený český trón črtala perspektíva českého panovníka. S jeho voľbou vyslovili súhlas i české stavy. Svojou pomalosťou však poskytol priestor rímskemu kráľovi Albrechtovi I. Habsburskému, aby udelil Čechy v léno svojmu synovi Rudolfovi, ktorý bol v októbri 1306 zvolený českým kráľom (ako Rudolf I.) Henrich s manželkou bol nútený utiecť do Tirolska.

Na kráľovskom tróne

O rok nato však Rudolf zomrel a časť českej šľachty uznala dedičské práva Anny Přemyslovnej, Henrichovej manželky, a 15. augusta 1307 zvolila Henricha za českého a titulárneho poľského panovníka.

Jeho vláda však nebola úspešná. Bol slabým panovníkom, ktorý nemal oporu v rímskom cisárovi ako jeho predchodca; nedokázal zabrániť upevňovaniu pozícií českej šľachty ani jej rastúcemu nepriateľstvu s nemeckým patricijátom. Výsledkom bolo vytvorenie vplyvnej skupiny šľachty, ktorá presadila uznanie dedičného práva ďalšej Přemyslovny, Anninej sestry Elišky a ponúkla jej ruku spolu s českým trónom Jánovi Luxemburskému.

Nový panovník vyhnal Henricha Korutánskeho z krajiny. Ten sa však napriek tomu svojho titulu českého kráľa nevzdal až do konca života a dokonca ho použil v roku 1314 ako kurfirstský hlas pri voľbe nemeckého kráľa.

Rodinné pomery

Henrich Korutánsky bol celkom trikrát ženatý.

Jeho prvou manželkou sa začiatkom roku 1306 stala Anna Přemyslovna (* 1290 - †1313), najstaršia dcéra českého kráľa Václava II. a Guty Habsburskej. Manželstvo ostalo bezdetné.

Druhou manželkou sa po smrti Anny v roku 1313 stala Adleyta Braunschweinská (* okolo 1300 - † 1320), dcéra brunšvíckeho vojvodu Henricha I.. Z tohto manželstva sa narodili dve dcéry. Vzhľadom k tomu, že staršia Adleyta bola prehlásená za menejcennú, stala sa mladšia dcéra Margita (* 1318 - † 1369), súdobými kronikármi nelichotivo prezývaná Maultasch (t. j. Pyskatá), jedinou dedičkou korutánsky dŕžav. V roku 1330 sa stala manželkou Jána Henricha, druhorodeného syna českého kráľa Jána Luxemburského.

Tretí raz sa Henrich oženil v roku 1328 s Beatrix Savojskou (* ? - † 1331), najmladšou dcérou savojského grófa Amadea V. a jeho druhej manželky Márie Brabantskej. Toto manželstvo rovnako ako prvé ostalo bezdetné.

Panovnícke pomery

Šablóna:Infobox Vládca(2)

Šablóna:Infobox Vládca(2)