Rád svätého Augustína: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d preklep
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: sh:Augustinci
Riadok 41: Riadok 41:
[[pt:Agostinianos]]
[[pt:Agostinianos]]
[[ru:Августинский орден]]
[[ru:Августинский орден]]
[[sh:Augustinci]]
[[sl:Avguštinci]]
[[sl:Avguštinci]]
[[sv:Augustinerorden]]
[[sv:Augustinerorden]]

Verzia z 02:15, 5. apríl 2011

Súbor:AugustinianLogo.jpg
Znak augustiniánov

Rád svätého Augustína - augustiniáni (OSA) je rehoľným rádom Katolíckej cirkvi. V svojej súčasnej podobe vznikol v roku 1244 zjednotením niekoľkých skupín pustovníkov.

Augustiniáni nie sú zameraní na žiadnu konkrétnu činnosť. Venujú sa aktívnemu apoštolátu, ktorý je časťou života rádu. Snažia sa hlavne hľadať Boha v spoločnom živote a v modlitbe nezabúdajúc ani na štúdium.

Augustinánsky rád sa delí na provincie, ktoré pozostávajú z kláštorov. Okrem toho existujú aj viceprovincie a vikariáty. Viacero provincií vytvára asistenciu. Rád má ešte aj domy, ktoré sú podriadené priamo generálnemu predstavenému.

Literatúra

  • "Augustiniáni : Rehoľa sv. Augustína (OSA)." In: Ján Babjak: Rehole a kongregácie na Slovensku. 1. vydanie. Trnava : Dobrá kniha, 1998, s. 23-25. ISBN 80-7141-183-3
  • "Řád sv. Augustina - augustiniáni." In: ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH : Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1997. 47-51 s. EDICE ENCYKLOPEDIE. ISBN 80-7192-222-6

Externé odkazy