Kyselina etándiová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
štylistika, výhonok
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Kyselina etándiová''' (triviálny názov '''kyselina šťavelová''' alebo '''kyselina oxálová''') je [[karboxylová kyselina]] so vzorcom HOOC-COOH. Je to kryštalická, [[jed]]ovatá látka, vo vode dobre rozpustná(->krátky reťazec). Vyskytuje sa vo forme solí v rastlinách (napr. rebarbora, špenát) a v ľudskom tele (vo forme obličkových kameňov z šťavelanu vápenatého).
'''Kyselina etándiová''' (triviálny názov '''kyselina šťavelová''' alebo '''kyselina oxálová''') je [[karboxylová kyselina]] so vzorcom HOOC-COOH. Je to kryštalická, [[jed]]ovatá látka, vo vode dobre rozpustná (krátky reťazec). Vyskytuje sa vo forme solí v rastlinách (napr. rebarbora, špenát) a v ľudskom tele (vo forme obličkových kameňov z šťavelanu vápenatého).

Využíva sa na odmernú analýzu a vo farbiarstve.
Využíva sa na odmernú analýzu a vo farbiarstve.



Verzia z 14:17, 11. apríl 2011

Kyselina etándiová (triviálny názov kyselina šťavelová alebo kyselina oxálová) je karboxylová kyselina so vzorcom HOOC-COOH. Je to kryštalická, jedovatá látka, vo vode dobre rozpustná (krátky reťazec). Vyskytuje sa vo forme solí v rastlinách (napr. rebarbora, špenát) a v ľudskom tele (vo forme obličkových kameňov z šťavelanu vápenatého).

Využíva sa na odmernú analýzu a vo farbiarstve.