Spisovná varieta: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
d odkaz fix.
Riadok 1: Riadok 1:
'''Spisovná varieta''' alebo '''(celonárodná) spisovná forma (jazyka)''' alebo '''spisovný jazyk''' je (v delení jazyka/slovenčiny podľa Horeckého a podobných deleniach) [[varieta]]/forma [[národný jazyk|národného jazyka]], ktorá je celonárodná a používa sa vo verejnej a spoločensky záväznej komunikácii, v tvorbe umeleckej, vedeckej a publicistickej literatúry, v školách a masmédiách. Spisovná varieta slovenčiny je normovaná a kodifikovaná.
'''Spisovná varieta''' alebo '''(celonárodná) spisovná forma (jazyka)''' alebo '''spisovný jazyk''' je (v delení jazyka/slovenčiny podľa Horeckého a podobných deleniach) [[útvar národného jazyka|varieta]]/forma [[národný jazyk|národného jazyka]], ktorá je celonárodná a používa sa vo verejnej a spoločensky záväznej komunikácii, v tvorbe umeleckej, vedeckej a publicistickej literatúry, v školách a masmédiách. Spisovná varieta slovenčiny je normovaná a kodifikovaná.


==Pozri aj ==
== Pozri aj ==
*[[spisovný jazyk]]
*[[spisovný jazyk]]
*[[štandardná varieta]]
*[[štandardná varieta]]


==Externé odkazy==
== Externé odkazy ==
*[http://www.unipo.sk/files/docs/pf_katedry/svk/dokument_1195_613.pdf]
*[http://www.unipo.sk/files/docs/pf_katedry/svk/dokument_1195_613.pdf]



[[Kategória:Jazyk]]
[[Kategória:Jazyk]]

Verzia z 14:40, 12. apríl 2011

Spisovná varieta alebo (celonárodná) spisovná forma (jazyka) alebo spisovný jazyk je (v delení jazyka/slovenčiny podľa Horeckého a podobných deleniach) varieta/forma národného jazyka, ktorá je celonárodná a používa sa vo verejnej a spoločensky záväznej komunikácii, v tvorbe umeleckej, vedeckej a publicistickej literatúry, v školách a masmédiách. Spisovná varieta slovenčiny je normovaná a kodifikovaná.

Pozri aj

Externé odkazy