Simultánka: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Zmenil: it:Simultanea
pravdepodobne sa za Aľjechinom skrýval Alexandr Alexandrovič Alechin
Riadok 1: Riadok 1:
'''Simultánka''' je exhibičné vystúpenie šachového majstra, ktorý hra súčasne na dvoch a viacerých šachovniciach proti viacerým hráčom.
'''Simultánka''' je exhibičné vystúpenie šachového majstra, ktorý hra súčasne na dvoch a viacerých šachovniciach proti viacerým hráčom.


Pri väčšom počte šachovníc sú tieto umiestnené v kruhu a majster ku nim postupne pristupuje, vykoná svoj ťah a pokračuje k ďalšej šachovnici. Simultánka sa hrá obvykle tak, že majster má na všetkých šachovniciach biele figúrky. Traduje sa, že [[Aľjochin]] raz hral simultánku na dvoch šachovniciach, na jednej s bielymi a na druhej s čiernymi. Čoskoro zistil, že hrá sám proti sebe, na šachovnici kde bol čierny, opakovali jeho ťahy za bieleho a naopak. Keďže išlo o stávku, tak by finančne pri ľubovoľnom výsledku stratil. Preto schválne vo vyhranej pozícii obetoval dámu. Súperi sa ulakomili, mysliac si, že vyhrajú na oboch šachovniciach a začali hrať samostatne. Nakoniec na oboch šachovniciach dosiahol výhru.
Pri väčšom počte šachovníc sú tieto umiestnené v kruhu a majster ku nim postupne pristupuje, vykoná svoj ťah a pokračuje k ďalšej šachovnici. Simultánka sa hrá obvykle tak, že majster má na všetkých šachovniciach biele figúrky. Traduje sa, že [[Alexandr Alexandrovič Alechin]] raz hral simultánku na dvoch šachovniciach, na jednej s bielymi a na druhej s čiernymi. Čoskoro zistil, že hrá sám proti sebe, na šachovnici kde bol čierny, opakovali jeho ťahy za bieleho a naopak. Keďže išlo o stávku, tak by finančne pri ľubovoľnom výsledku stratil. Preto schválne vo vyhranej pozícii obetoval dámu. Súperi sa ulakomili, mysliac si, že vyhrajú na oboch šachovniciach a začali hrať samostatne. Nakoniec na oboch šachovniciach dosiahol výhru.


==Pozri aj==
==Pozri aj==

Verzia z 03:09, 22. apríl 2011

Simultánka je exhibičné vystúpenie šachového majstra, ktorý hra súčasne na dvoch a viacerých šachovniciach proti viacerým hráčom.

Pri väčšom počte šachovníc sú tieto umiestnené v kruhu a majster ku nim postupne pristupuje, vykoná svoj ťah a pokračuje k ďalšej šachovnici. Simultánka sa hrá obvykle tak, že majster má na všetkých šachovniciach biele figúrky. Traduje sa, že Alexandr Alexandrovič Alechin raz hral simultánku na dvoch šachovniciach, na jednej s bielymi a na druhej s čiernymi. Čoskoro zistil, že hrá sám proti sebe, na šachovnici kde bol čierny, opakovali jeho ťahy za bieleho a naopak. Keďže išlo o stávku, tak by finančne pri ľubovoľnom výsledku stratil. Preto schválne vo vyhranej pozícii obetoval dámu. Súperi sa ulakomili, mysliac si, že vyhrajú na oboch šachovniciach a začali hrať samostatne. Nakoniec na oboch šachovniciach dosiahol výhru.

Pozri aj