Eugenika: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: la:Eugenica
d r2.7.1) (robot Pridal: ar:علم تحسين النسل
Riadok 24: Riadok 24:


[[af:Eugenetika]]
[[af:Eugenetika]]
[[ar:علم تحسين النسل]]
[[az:Yevgenika]]
[[az:Yevgenika]]
[[bg:Евгеника]]
[[bg:Евгеника]]

Verzia z 08:40, 23. apríl 2011

Šablóna:Bezzdroja

Logo Druhého Medzinárodného Kongresu o Eugenike, 1921

Eugenika všeobecne je cielené kríženie ľudského druhu na posilnenie určitých vlastností. Dnes je to veda zaoberajúca sa zlepšovaním ľudského genofondu.

V užšom slova zmysle je Eugenika teória, ktorú založil v 19. storočí britský psychológ Francis Galton. Eugenici verili, že prísnym výberom jedincov, ktorým bude dovolené mať deti, je možné vytvoriť silnú rasu. Eugenici preto argumentovali, že spoločnosť by mala od plodenia detí odradiť tých svojich členov, ktorí sú „nespôsobilí“ buď fyzicky, mentálne, alebo sociálne.

Nacistická realizácia eugeniky

Eugenika vo svojej prekrútenej podstate zaznamenala najväčší rozmach v nacistickom Nemecku, v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Jeden z prvých zákonov, ktorý nacisti schválili po prevzatí moci v roku 1933, bol zákon, ktorý umožnil vynútenú sterilizáciu ľudí s mentálnymi a/alebo fyzickými poruchami. Bola založená špeciálna jednotka s názvom Združenie pre blahobyt a inštitucionálnu starostlivosť, alebo T4. V programe T4 ošetrovateľky, lekári a psychiatri vykonali „milosrdné zabíjanie“ 70 000 mužov, žien a detí po celom Nemecku. Program bol nakoniec zastavený kvôli protestom kléru.

Jedným z dôsledkov pokrivenej eugenickej filozofie boli nacistické tábory smrti, kde „vedci“ ako napríklad Jozef Mengele vykonávali nehumánne experimenty na ľuďoch. Nacisti zakladali centrá, kde presviedčali zdravé, rasovo čisté, árijské, mladé ženy, aby prispeli k budúcnosti rasy čo najväčším počtom detí.

Po druhej svetovej vojne popularita eugeniky masívne poklesla.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eugenika