Kryštalinikum: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d spresnenie
JAnDbot (diskusia | príspevky)
d r2.5.2) (robot Pridal: it, ms, pt Zmenil: de
Riadok 16: Riadok 16:


[[cs:Krystalinikum]]
[[cs:Krystalinikum]]
[[de:Grundgebirge]]
[[de:Anstehendes Gestein]]
[[en:Bedrock]]
[[en:Bedrock]]
[[et:Aluskord]]
[[et:Aluskord]]
[[fi:Kallioperä]]
[[fi:Kallioperä]]
[[it:Roccia in posto]]
[[ja:基盤岩]]
[[ja:基盤岩]]
[[ms:Batuan dasar]]
[[nl:Bedrock]]
[[nl:Bedrock]]
[[no:Grunnfjell]]
[[no:Grunnfjell]]
[[pl:Skała macierzysta]]
[[pl:Skała macierzysta]]
[[pt:Rocha matriz]]
[[sr:Бедрок (геологија)]]
[[sr:Бедрок (геологија)]]
[[sv:Berggrund]]
[[sv:Berggrund]]

Verzia z 10:47, 31. máj 2011

Kryštalinikum alebo basement (z angl. podložie) je komplex kryštalických, väčšinou premenených a magmatických hornín, hlavne granitoidov[1]. Výraz sa zvykne používať na označenie vrstvy hornín pod sedimentmi, platformným pokryvom alebo výplňou sedimentačných paniev. Samotný sedimentárny pokryv kryštalinika je často označovaný ako sedimentárny obal.

V Európe a Severnej Amerike, s výnimkou najstarších prekambrických štítových oblastí, je kryštalinikum tvorené najčastejšie hercýnskymi alebo staršími kaledónskymi horninami. Na hercýnsky konsolidované kryštalinikum zvyknú nasadať permské červené pieskovce, evapority a druhohorné vápence. V niektorých prípadoch umožnili súvrstvia evaporitov, ktoré tvorili najslabšiu zónu, v dôsledku zvýšených tlakov a teplôt odlepenie nadložných vápencov a ich presun vo forme príkrovov, čo len zdôrazňuje rozdiel medzi veľmi pevným kryštalinikom a jeho menej odolným, ba často i plasticky sa správajúcim obalom. Kryštalinikum reprezentujú na Slovensku hlavne jadrá jadrových pohorí a severovýchodná časť Slovenského rudohoria. Celkovo tvorí okolo 15 - 18 % povrchu. je v ňom sústredený najväčší počet ekonomicky významných rudných ložísk[2].

Mnoho geológov v odboroch ako panvová analýza, sedimentológia a ložisková geológia používa termín kryštalinikum v pomerne všeobecnom zmysle ako označenie všetkých premenených a vyvretých hornín. Pri vyhľadávaní uhľovodíkov sú horniny kryštalinika celkom nezaujímavé, pretože obsahujú ropu alebo zemný plyn iba vo výnimočných prípadoch.

Referencie

  1. http://www.geology.cz prístup 24.8.2008
  2. Veľký, J. a kolektív, 1979; Encyklopédia Slovenska III. zväzok K - M. Veda, Bratislava, s. 265

Ďalšie zdroje

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Basement (geology) na anglickej Wikipédii.