Lakomec (komédia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d r2.7.1) (robot Pridal: hu:Moliére - A fösvény
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Zmenil: hu:A fösvény
Riadok 41: Riadok 41:
[[he:הקמצן]]
[[he:הקמצן]]
[[hr:Škrtac (Molière)]]
[[hr:Škrtac (Molière)]]
[[hu:Moliére - A fösvény]]
[[hu:A fösvény]]
[[it:L'avaro]]
[[it:L'avaro]]
[[ko:수전노 (희곡)]]
[[ko:수전노 (희곡)]]

Verzia z 06:03, 8. jún 2011

Lakomec (originálny názov po franc.: L'Avare ou l'École du mensonge) je komédia od francúzskeho spisovateľa Moliéra. Podnetom pre jej napísanie bola Plautova Komédia o hrnci. Dej sa odohráva v 17. storočí v Paríži.


Hlavná myšlienka

Nie je dôležité, aký veľký máš hmotný majetok, dôležité je, aby ťa ľudia mali radi a aby si bol šťastný.

Postavy

  • Harpagon - otec Cléanta a Elizy. Má najhoršie vlastnosti, aké môže človek mať (typizovaná postava) - je lakomý, sebecký, nespoločenský, podozrievavý, neberie ohľad na iných. Jediné, čo ho trápi, sú jeho peniaze, ktoré sa preňho stali zmyslom života.
  • Cléantes - syn Harpagona
  • Eliza - dcéra Harpagona
  • Marianna - chudobné dievča, milá a ohľaduplná
  • Frozina - intrigantka, klamárka, lichotníčka
  • La Fléche - figliarsky sluha

Kompozícia

Dielo sa člení na 5 dejstiev
1. dejstvo: 5 scén
2. dejstvo: 5 scén
3. dejstvo: 9 scén
4. dejstvo: 7 scén
5. dejstvo: 6 scén


Dej

Dej drámy sa odohráva v Paríži, kde žije starý vdovec Harpagon so synom Cléantom a dcérou Elizou. Po meste kolujú chýry, že je najväčší lakomec v širokom okolí. A nanešťastie pre jeho deti sa zakladajú na pravde. Starý lakomec nemá inej práce ako čo najviac zarobiť na pôžičkách a obchodoch. Majetku má toľko, že do konca života by nemusel pohnúť ani prstom, ale svojim deťom dá ledva na základné ošatenie. Na ich city nedbá, ba dokonca hľadá pre ne finančne najvýhodnejšieho partnera. Dcére vyberie starého Anzelma len preto, že netrvá na žiadnom vene. Pre seba si vyhliadol mladú krásavicu Mariannu. Je síce chudobná, ale aspoň nemá vysoké nároky. Lenže tú istú ženu miluje jeho syn Cléante. Nenechá sa ním uprosiť, nedbajúc na svoj nevhodný vek. Oddaný Cléantov sluha La Fléche chce svojmu pánovi veľmi pomôcť, a tak v záhrade nájde a zo zeme vykope Harpagonov poklad. Keď to lakomec zistí, zatočí sa mu celý svet pred očami. Myslí, že je to jeho definitívny koniec. Prišiel o svoje všetko. Na svadbu s Mariannou úplne zabudne. Okamžite začne vypočúvať služobníctvo. Nakoniec mu Cléante vysvetlí ako sa veci majú a dohodne sa s ním na výmene pokladu za Mariannu. Šťastní a spokojní sú všetci. Každý má to, čo považuje na najhodnotnejšie na svete. Harpagon svoj majetok, Marianna a Cléante svoju lásku.