High-Speed Downlink Packet Access: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
KamikazeBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.4) (robot Pridal: ja:High-Speed Downlink Packet Access
d r2.7.1) (robot Pridal: fa:HSDPA
Riadok 27: Riadok 27:
[[es:High-Speed Downlink Packet Access]]
[[es:High-Speed Downlink Packet Access]]
[[et:HSDPA]]
[[et:HSDPA]]
[[fa:HSDPA]]
[[fi:HSDPA]]
[[fi:HSDPA]]
[[fr:High Speed Downlink Packet Access]]
[[fr:High Speed Downlink Packet Access]]

Verzia z 07:55, 9. jún 2011

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) je protokol mobilnej telefónie označovaný tiež ako technológia 3,5G – triapoltá generácia. Objavil sa v Release 5 štandardu UMTS. HSDPA je dostupné ako pre UMTS FDD tak pre UMTS TDD. HSDPA podstatne zvyšuje prenosovú rychlosť pre downlink. Rýchlosť UMTS Release 99 (Release 3) je len 384 kbit/s.

HSDPA je založený na niekoľkých inováciách architektúry siete, vďaka ktorým sa dosahuje nižšieho oneskorenia, rýchlejšie reakcie na zmenu kvality signálu a spracovanie H-ARQ, teda Hybrid automatic repeat request, hybridnej automatickej požiadavky na opakovanie prenosu.

Ďalšie zmeny boli spravené priamo na rádiovej časti siete, teda na RNC (Radio Network Controler) a Node B (základňová stanica). Hlavnou zmenou, ktorá prispieva k zrýchleniu toku dát a odstráneniu oneskorenia a rozptylu, je presunutie niektorých úloh zo samotného RNC na Node B. Základňové stanice sa teraz namiesto RNC starajú o plánovanie a riadenie priamo na vrstve 1, väčšina funkcií MAC dôležitých práve pre oneskorenie a rozptyl dát je z RNC v Release 5 presunutá na NodeB. Vďaka tomu dáta prejdú kratšiu trasu pred tým, než sa dekódujú a možno sa zistí, že niečo s nimi nie je v poriadku a že je potrebné ich poslať znovu. Znižujú sa tým nároky na dobu ich prenosu, ale aj na RNC, naopak je potrebný výkonnejší hardware NodeB. MAC (Medium Access Control, Riadenie prístupu k médiu) sa v Release 5 nazýva MAC-HS, čím dáva táto funkciy najavo, že je dislokovaná na NodeB.

Oproti Release 99 zavádza HSDPA novú schému pre prenos paketových dát. Namiesto rýchleho riadenia vysielacieho výkonu a premenného faktoru rozptylu sa používa dynamická adaptívna modulácia a kódovanie, viackódové operácie, rýchle plánovanie a opakované odosielanie na fyzickej vrstve.

Vďaka HSDPA bude v W-CDMA sieťach (teda európskeho UMTS) teoreticky možné ponúkať zdieľané rýchlosti maximálne 14,4 Mbit/s (maximálna rýchlosť na jednu bunku), efektívne rýchlosti budú podstatne nižšie a pri štarta HSDPA sa očakáva, že mobilné terminály budú schopné využívať rýchlosť maximálne do 1,8 Mbit/s. Rýchlosť 14,4 Mbit/s pre jedno zariadenie sa nedá v dohľadnej dobe očakávať pri tejto rýchlosti by totiž terminál (telefón) musel súčasne používať 15 kódov súčasne a všetky timesloty čím by pre seba zabral celú kapacitu jedného sektoru.

Pozrite aj