Exodus (Biblia): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
AvicBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Pridal: be:Кніга Выхад
doplnenie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Exodus''' (z [[gréčtina|gr.]] εξοδος - ''hromadný odchod'') alebo '''Druhá kniha Mojžišova''', [[hebrejčina|po hebrejsky]] '''Šmot''' (''Mená'') je druhá kniha [[Tóra|Tóry]] ([[pentateuch]]u) a [[hebrejská biblia|hebrejskej biblie]] ([[judaizmus|židovského]] [[Tanach]]u a [[kresťanstvo|kresťanského]] [[Starý zákon|Starého zákona]]).
'''Exodus''' (z [[gréčtina|gr.]] εξοδος - ''hromadný odchod'') alebo '''Druhá kniha Mojžišova''' (skratka ''Ex'' alebo ''2M''), po [[hebrejčina|hebrejsky]] ''Šmot'' (''Mená'') je druhá kniha [[Tóra|Tóry]] ([[pentateuch]]u) a [[hebrejská biblia|hebrejskej biblie]] ([[judaizmus|židovského]] [[Tanach]]u a [[kresťanstvo|kresťanského]] [[Starý zákon|Starého zákona]]).


Stará tradícia pripisovala autorstvo knihy [[Mojžiš]]ovi. Historicko-kritické a literárno-kritické bádania však odhalili viacero zdrojov, z ktorých bola postupne vytvorená táto kniha. Jadro týchto zdrojov a a tradícií mohlo siahať až do Mojžišovej doby.
Kniha rozpráva o odchode židovského národa z Egypta a o putovaní po púšti do zasľúbenej zeme - do [[Kanaán]]u. Hlavnou postavou je [[Mojžiš]], a jeho brat Áron.

Kniha rozpráva o odchode židovského národa z [[Egypt]]a a o putovaní po púšti do zasľúbenej zeme - do [[Kanaán]]u. Hlavnou postavou je [[Mojžiš]], a jeho brat Áron.

Kniha pozostáva z dvoch hlavných častí: historickej (od vyslobodenia z Egypta až po vrch Sinaj) a zákonodarnej (zmluva medzi Jahvem a Izraelom na Sinaji).

Možno tu nájsť predobrazy vyslobodenia a spásy, ktoré sa vyplnili v Ježišovi Kristovi.


== Odchod z Egypta ==
== Odchod z Egypta ==
Riadok 14: Riadok 20:


Izraeliti putovali púšťou 40 rokov, kým vstúpili do Kanaánu.
Izraeliti putovali púšťou 40 rokov, kým vstúpili do Kanaánu.

== Literatúra ==
* Jozef Heriban: ''Príručný lexikón biblických vied.'' 3. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Don Bosco, 1998. ISBN 80-88933-07-2


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 17:43, 10. júl 2011

Exodus (z gr. εξοδος - hromadný odchod) alebo Druhá kniha Mojžišova (skratka Ex alebo 2M), po hebrejsky Šmot (Mená) je druhá kniha Tóry (pentateuchu) a hebrejskej biblie (židovského Tanachu a kresťanského Starého zákona).

Stará tradícia pripisovala autorstvo knihy Mojžišovi. Historicko-kritické a literárno-kritické bádania však odhalili viacero zdrojov, z ktorých bola postupne vytvorená táto kniha. Jadro týchto zdrojov a a tradícií mohlo siahať až do Mojžišovej doby.

Kniha rozpráva o odchode židovského národa z Egypta a o putovaní po púšti do zasľúbenej zeme - do Kanaánu. Hlavnou postavou je Mojžiš, a jeho brat Áron.

Kniha pozostáva z dvoch hlavných častí: historickej (od vyslobodenia z Egypta až po vrch Sinaj) a zákonodarnej (zmluva medzi Jahvem a Izraelom na Sinaji).

Možno tu nájsť predobrazy vyslobodenia a spásy, ktoré sa vyplnili v Ježišovi Kristovi.

Odchod z Egypta

Izraeliti sa v Egypte rozrástli na asi polmiliónový národ. Ich sociálne a ekonomické postavenie však bolo veľmi zlé, boli otrokmi. Keďže sa ich počet neustále zvyšoval, faraón nariadil, aby pôrodné babice zabili každého židovského chlapca už pri pôrode. Keď sa narodil Mojžiš, rodičia ho niekoľko mesiacov ukrývali. Keď už ho nemohli dlhšie ukrývať, položili ho do prúteného košíka natretého smolou a na tejto provizórnej loďke ho nechali plávať po Níle.

Mojžiša našla faraónova dcéra, adoptovala ho a vychovala na faraónovom dvore. Neskôr sa dozvedel, že tiež patrí k Izraelitom. Od Jahveho dostal poverenie vyviesť Izraelitov z Egypta a doviesť ich do Kanaánu.

Mojžiš predstúpil pred faraóna s požiadavkou, aby prepustil Židov na slobodu. Faraón namiesto toho židom pridal ďalšie práce. Mojžiš predpovedal desať trestov pre Egypt (desať rán egyptských), ktoré sa vyplnili - padali z neba žaby, voda v Níle sa premenila na krv, prišli kobylky v nevídanom množstve a podobne. Nakoniec v Egypte zomrelo všetko prvorodené medzi ľuďmi i medzi dobytkom. Avšak z Izraelitov nezomrel nikto. Po tejto rane faraón dovolil Izraelitom odísť.

Putovanie po púšti, Desatoro

Izraeliti putovali púšťou 40 rokov, kým vstúpili do Kanaánu.

Literatúra

  • Jozef Heriban: Príručný lexikón biblických vied. 3. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Don Bosco, 1998. ISBN 80-88933-07-2

Externé odkazy

Šablóna:Link GA