Marxizmus-leninizmus: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
interwiki
Riadok 28: Riadok 28:


[[bg:Ленинизъм]]
[[bg:Ленинизъм]]
[[cs:Marxismus-leninismus]]
[[de:Leninismus]]
[[de:Leninismus]]
[[en:Marxism-Leninism]]
[[en:Marxism-Leninism]]

Verzia z 14:23, 5. september 2011

Karl Marx

Marxizmus-leninizmus je verzia marxizmu rozvinutá Vladimírom Iľjičom Leninom. Je to vedecký systém filozofických, ekonomických a sociálno-politických názorov, vytvorený Marxom a Engelsom a v nových podmienkach tvorivo rozvinutý Leninom.

Ideologické jadro marxizmu-leninizmu tvorí viera v nevyhnutnosť zvrhnúť kapitalizmus cestou komunistickej revolúcie, nastolenie diktatúry proletariátu, a potrebu vedúcej strany podporovať toto úsilie. Marxizmus-leninizmus je založený na učení Karla Marxa, Friedricha Engelsa a Vladimíra Iľjiča Lenina.

Z pohľadu marxistov: Vo svojej celistvosti, zovretosti a dôslednosti vytvára súčasný materializmus a súčasný vedecký socializmus ako teóriu a program robotníckeho hnutia. Marxizmus-leninizmus je teoretickým základom praktickej činnosti revolučnej strany robotníckej triedy a slúži ako návod na konanie v triednom boji, v socialistickej revolúcii a pri budovaní socializmu a komunizmu.

Dejiny

Vladimír Iľjič Lenin

Lenin počas svojho života nikdy nepoužil termín leninizmus ani marxizmus-leninizmus. Niektoré Leninove myšlienky sa odchyľovali od klasickej marxistickej teórie. Boľševistickí komunisti považovali toto za pokrok marxizmu vytvorený Leninom. Po Leninovej smrti bola jeho ideológia pomenovaná marxizmus-leninizmus alebo niekedy len leninizmus a zároveň sa stala oficiálnou ideológiou Sovietskeho zväzu, jeho spojencov a komunistických strán po celom svete.

Filozofia marxizmu-leninizmu

Filozofia marxizmu-leninizmu je oficiálna filozofia počas vlády komunistických režimov; v bývalom Česko-Slovensku v rokoch 1948-1989. Je to súčasť a teoretická základňa marxizmu-leninizmu. Považovala sa za jedinú správnu filozofiu, najmä v porovnaní s tým, čo označovala výrazom buržoázna filozofia.

Marxisticko-leninská teória štátu a práva

Marxisticko-leninská teória štátu a práva je skúmanie všeobecných zákonitostí vzniku a vývoja štátu a práva ako súčastí ideologickej nadstavby spoločnosti. Odhaľuje hlavné, typické črty, ktoré charakterizujú štát a právo z hľadiska ich účelu a fungovania za určitých historických typov výrobných vzťahov, skúma zákonitosti revolučného striedania jednotlivých historických typov štátu a práva a rozpracováva tézy, kategórie a pojmy spoločné pre jednotlivé čiastkové vedy o štáte a práve.

Pozri aj

Externé odkazy

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.